30 januari 2014

NYLIN Ännu högt i streamingtaket

Har vi nått streamingtaket?” frågade sig MI:s krönikör Daniel Johansson i veckans första nyhetsbrev, efter att han noterat en utplaning i ökningen av de svenska skivbolagens streamingintäkter.

Vinkeln i inlägget är högintressant – enkelt uttryckt är teorin att gratisabonnemang a la Spotify är ett hinder för fortsatt intäktsuppgång – och Daniel är som analytiker på Trendmaze en av de mest kunniga i sammanhanget.

Men jag dristar mig ändå att utan tvekan replikera: nej, vi har inte nått streamingtaket, det är ännu högt i tak.

I nuläget betalar ca 15% av potentiella svenska streaminganvändare för att få tjänster som  och Spotify och WiMP. När CD-försäljningen var som störst låg andelen på uppåt 40 % som betalade för att få lyssna på musik efter egen smak. Även om Spotify, med uppåt fyra miljoner gratisanvändare, skulle hålla fast vid sin modell är jag därför stor optimist.

I synnerhet i gruppen 40+ tror jag att vi kommer att få se en rejäl ökning, talar vi om 50/60+ är känslan att redan know-how hindrar en ökning.

Men här finns den stora utmaningen. Det här är en annan sorts konsumenter än den yngre generationen (vi kan slarvigt kalla dessa för ”före detta Pirate Bay-användare”, ytterst digitalt vana).  Det behövs för att bättre nå oss mer mogna musiklyssnare en helt annan guidning och sortering än vad som i dag erbjuds.

Framförallt behövs det en TRO att det går att nå den här gruppen. Jag hör allt för ofta ansvariga på musikbolag ha uppfattningen att de redan gett upp oss medelålders, vilket är trist både för grånade egon och musikhjärtan. Vi talar dessutom om en mycket köpstark grupp, definitivt redo att betala, säg, 1200 kronor om året, som Spotifys premiummodell nu kostar.

Ytterligare ett skäl till min tveklösa optimism är att med ökad internationell tillväxt av streaming kommer även exportintäkterna att öka. I ett land som Tyskland, traditionellt en stark marknad för svensk musik, är streaming ännu ett relativt marginellt inslag.

Lägg till detta kommande tjänster, möjligen i regi av bjässar som Google, möjligen med helt andra konstruktioner, och jag ser framför mig en rejäl glipa mellan det där imaginära taket och min hjässa vid 1,90.

Kom gärna med replik i detta heta ämne, det finns en kommentatorsyta här under som väntar på dig.

Lars Nylin