28 januari 2014

ORGANISATION Manifestdagen spikad

Fredag 7 februari samlas de oberoende svenska skivbolagen för sin årliga tillställning Manifest. Innan Manifestpriserna delas ut på kvällens gala arrangeras Manifestdagen, som nu har programmet klart.

Programpunkterna på Manifestdagen blir:

13.00 – 13.15 Inledning

13. 15 – 13. 45 Kreativa Europa/Kulturrådet:  Anna Swedmark Westin

Nya pengar på kulturområdet är en bristvara så vi är mycket intresserade av vad som kan tänkas hända inom Kreativa Europa – ett nytt EU-program för Europeiska samarbeten i den kreativa sektorn. Anna Swedmark Westin berättar hur det kommer att fungera och vad man kommer att kunna söka för.

13.45 – 14.30 Åsa Carild/ STIM

STIMs eftertraktade avtal med Youtube rankades som kanske förra årets viktigaste händelse i den svenska musikvärlden. Åsa Carild – International Licensing manager på STIM berättar vad som hänt, vad får det för konsekvenser och vad händer framöver?

14.30 – 15.10 Makten Över Musiken – Elin Trogen och Linn Delin

Fritz’s Corners uppmärksammade jämställdhetsprojekt har kommit till halvtid. Vad har det gjorts för erfarenheter och vad blir utmaningarna framöver? Elin Trogen – producent och konsult inom musik, driver produktionsbolaget La Firme som samarbetar med bl a P3 Guld, samt skivbolaget ETgohome. Delaktig i MÖM sedan starten, ingår i styrgruppen. Linn Delin –  började som ljudtekniker på Liseberg en gång i tiden, har suttit i festivalledningen för Peace & Love, varit agent/bokare på MTA Production samt varit turnéledare. Sedan 2007 jobbar hon på Luger där hon är Kreativ Producent och produktionsansvarig. Linn har varit delaktig i MÖM sedan starten och ingår i styrgruppen.

15.10 – 15.40 kaffepaus

15.40 – 17.00 Vad är Indie? Moderator Claes Olson (redaktör Musikindustrin m.m.)

SOM fyller 40 år i år och är därmed världens äldsta organisation för oberoende skivbolag. Men vad har hänt på 40 år och vart är vi på väg. Varför var Sverige först och vad har hänt på vägen? Vad kommer att hända framöver och har de oberoende bolagen en framtid i en värld totalt dominerad av majorbolagen? Deltagare: Magnus Bjerkert (Adrian Recordings – ett av de hetaste bolagen just nu med artister som Alice Boman och MF/MB/), Åsa Carild (STIM, popmusiker och sedan många år kvinnan bakom Exergy Music), Gillis Bengtsson (driver sedan 1998 bolaget SwingKids som är bl.a. management, label, bokare åt ett flertal akter såsom t.ex. Kapten Röd.) Eva Wilke (Silence records – som var med och startade SOM och som har en av svensk indies mest omfattande kataloger från Bo Hansson 1970 till Bob Hund på 2000-talet) och Klas Lunding  (Telegram samt lång erfarenhet från såväl andra egna bolag, t ex Stranded och Dolores, som samarbeten med Warner Music, EMI och Universal Music)

Lars Nylin