28 januari 2014

ORGANISATION SKAP-satsning på mångfald och jämställdhet

Mångfald och jämställdhet i musiklivet – hur står det till med den saken? Under 2014 tänker SKAP skärskåda musiklivet, ta reda på vad som behöver bli bättre och genomföra konkreta åtgärder för ökad mångfald och jämställdhet. För projektledning har SKAP anlitat Lina Thomsgård, grundare av FRAU och Rättviseförmedlingen.

SKAP:s satsning inleddes i torsdags med en workshop i Stockholm, ledd av Lina Thomsgård och SKAP:s ordförande Alfons Karabuda. Deltog gjorde bland andra musikskaparen, författaren och aktivisten Marie Selander, musikskaparna Fredrik Thomander och Elise Einarsdotter, Marie Dimberg, grundare och manager på D&D Management, Hanna Rothelius från Popkollo, Pernilla Alexandersson, vd på AddGender, och jämställdhetsminister Maria Arnholm tillsammans med sin sakkunniga Miriam Nordfors.

SKAP kommer under året att ta mångfalds- och jämställdhetssatsningen till bland annat jämställdhetskonferensen Nordiskt Forum i Malmö, Almedalsveckan i Visby och Way Out West i Göteborg.

– Genom den här satsningen för mångfald och jämställdhet vill SKAP bidra till ett öppet, större och rikare musikliv i Sverige. Vi är därför mycket glada att Lina Thomsgård, som har lång erfarenhet både från musikbranschen och från påverkansarbete kring just mångfald och jämställdhet, tackat ja till det här uppdraget. Lina kommer att komplettera vårt arbete med kompetens och erfarenhet som vi behöver för att bli framgångsrika med vår satsning, säger SKAP:s ordförande Alfons Karabuda.

– Svensk musikbransch borde ligga i framkant även på dessa områden. Det är ju en fråga om att vara inkluderande, relevant och öppen för att på så vis skapa ett levande, lönsamt och rikt musikliv även i framtiden. När nu till och med näringslivet fattat grejen förvånar det mig att den bransch som ständigt ifrågasatt makt och ruckat på fördomar verkar vara så benhårt fäst vid en vit manlig norm. Jag ser fram emot att ta kvartssamtal med branschen för att höra vad som egentligen är problemet och vad vi tillsammans kan göra åt det, säger Lina Thomsgård.

Jämställdhetsminister Maria Arnholm uttrycker följande efter workshopen:

– Jag är glad över att kunna bidra till SKAP:s jämställdhetsarbete och ser fram emot att följa deras resa. Det finns mycket att göra för en mer jämställd musikbransch och jag är övertygad om att SKAP:s arbete kan göra skillnad, säger Maria Arnholm.

SKAP arbetar varje år med ett särskilt fokusområde inom ramen för verksamheten. 2013 års verksamhetsfokus var Digital agenda för musiken, och bland tidigare fokusområden finns Yttrandefrihet samt Kommunikation och kompetens.

Lars Nylin

Bilden: Lina Thomsgård och Alfons Karabuda vid SKAP:s startmöte för fokusområde Mångfald och jämställdhet under 2014. Foto: Kjell Holmstrand.