23 januari 2014

4 SNABBA Andreas Svensson / Folk at Heart

Det svenska musikåret inleddes med att en ny festival placerade sig på kartan. Folk at Heart i Örebro bjuder på ett helt nytt arrangörsgrepp och att döma av utfallet så kommer folkmyllret på Scandic Grand i Örebro att få en fortsättning. Andreas Svensson, som tillsammans med örebroprofilen Anders Damberg (Live at Heart, Najz Prajz m.m.) är initiativtagare, berättar.

Folk at Heart är inte precis en vanlig festival, utan nästan mer av spelmansstämma för folk, visa, blues och annan ”rotmusik”, eller? Förklara det annorlunda upplägget!

– Man kan säga att Folk at Heart rör sig i gränsland mellan showcasefestival och buskspel. Fokus ligger på korta scenframträdanden. Vi vände oss till musiker från hobbynivå till proffs. Alla som ville fick vara med. Kravet var att man framförde musik med någon slags traditionella rötter på akustiska instrument och gärna flera gånger under helgen.

– Inslaget i spelkalaset som uppskattades mest var tilltaget att ha korta framträdanden mitt i natten uppe på hotellrummen. Små, intima spelningar, inte sällan med bra drag.

Hur föddes idén och var kommer inspirationen till arrangemanget från?
– Idén yppades av Anders Damberg i mitt intresserade öra. Anders och jag for så till Toronto i början av 2013 och deltog i showcasefestivalen Folk Alliance International. Det arrangemanget har funnits i 25 år och de har koll på prylarna! Genom att Anders känner initiativtagaren, Louis Meyers, fick vi en unik möjlighet att vara med i arbetet i kulisserna för att lära oss hur arrangemanget funkade. På vägen hem sen tyckte vi att Örebro är värda något liknande!

– Folk at Heart är både avknoppning av Live at Heart i Örebro och en miniatyr i vissa delar av Folk Alliance.

Hur blev premiären – den första Folk at Heart-festivalen i år?

– Jag tycker att vi gav Musik-Sverige en mycket god start på 2014 med det här arrangemanget. Vi hade 800-900 deltagande artister, musikbranschfolk, publik och hotellgäster. Så många att vi fick stänga dörrarna redan lite efter klockan 19 på lördagkvällen. Det var lite ledsamt, men samtidigt en stark bekräftelse för oss arrangörer att vi har hittat något här som vi kan utveckla.

– Det fina med det här arrangemanget, tycker jag, är att ha så många olika slags musiker på olika nivå på samma plats och se att de verkligen lyssnade på varandra och passade på att nätverka. Hittills har jag fått veta om nästan ett 50-tal nya samarbeten mellan artister, vilket är jättekul och musikaliskt berikande för dem. Genreöverskridanden är bra!

Blir det en fortsättning?
– Ja, vi kommer att arrangera Folk at Heart igen, på samma hotell den 2-3 januari 2015. Vi hoppas på ett ännu starkare samarbete med samma och fler organisationer som var med som medarrangörer i år. Hur detta ska gå till kommer vi att föra diskussioner om under året. Vi har ju ett helt år på oss nu att hotta upp arrangemanget och förbättra där vi känner att det behövs.

– En stor behållning var det goda samarbetet med personal och hotelledningen på Scandic Grand – vi har redan haft en första samplanering kring 2015 års upplaga. Musikindustrin är varmt välkomna att delta!

Claes Olson