16 januari 2014

DIGITALNYTT Notiser

Beats Musics lansering i USA, CD Baby, Shazam, Whaam, Ubuntu, Midemlab, YouTube och Oasis är några av ämnen i veckans som vanligt nyhetsspäckade rapport från MI Digitalnytts redaktör Daniel Johansson.

På tisdag nästa vecka, den 21 januari, lanseras streamingtjänsten Beats Music i USA. Det verkar som att tjänsten kommer att marknadsföra sig aggressivt direkt från början, med reklam i samband med såväl Grammy som Super Bowl. Beats Music vill särskilja sig från övriga streamingtjänster i hur man hjälper användare att hitta ny musik. Förutom ett trettiotal ”redaktörer” har tjänsten olika funktioner som ska göra det lättare för användare att hitta rätt i oceanen av musik. Bakom tjänsten står bl.a. Jimmy Iovine, Dr Dre, Trent Reznor och Ian Rogers.

CD Baby rapporterar att under 2013 samlade man in 58 miljoner dollar från de olika tjänsterna. 77 procent av intäkterna kom från downloads, 8 procent från streaming och 15 procent från fysiska skivor. CD Baby distribuerar nu över 5 miljoner tracks, från 330 000 olika artister.

Shazam har uppdaterats med möjligheten att kunna identifiera all musik som spelas upp, även när andra applikationer körs. Shazam kör helt enkelt i bakgrunden och identifierar musiken och sparar alla identifierade musikverk som en lista. Rdio har infört möjligheten att importera listorna som spellistor på tjänsten.

Sedan i måndags finns Oasis samtliga åtta album tillgängliga på streamingtjänsterna Spotify, Rdio och Deezer.

Svenska widgeten Whaam meddelar att man numera har integrerat också Songkick. Det innebär att information om konserter och turnéer nu kan synas direkt i widgeten.

YouTube har öppnat upp möjligheten för alla som har en YouTube-kanal att göra livesändningar. Man började erbjuda livestreaming till några större aktörer under 2011, och lanserade sedan möjligheten för de som haft mer än 1 000 prenumeranter på sin YouTube-kanal. Men nu kan alltså alla utnyttja möjligheten att liveströmma video genom YouTube.

Wierd Al Jankovic sällar sig till raden av artister som gjort upp med sina skivbolag när det gäller royalty-nivåer från digital distribution. Precis som övriga artister handlar det alltså om huruvida den digitala distributionen (främst á la carte downloads än så länge) ska betraktas som licensering snarare än försäljning. Inga detaljer om uppgörelsen mellan Jankovic och Sony Music har avslöjats.

Soundrop har lanserats till Android, samtidigt som Spotify-appen också uppdaterats med ny design och ett par nya funktioner. Android-appen är kopplad till både Spotify och Deezer, och kräver Premium-abonnemang.

Ubuntu, som är en Linux-distribution för lite mer ”vanliga” användare, inför möjligheten att söka och ladda ner torrenter direkt genom operativsystemet. Genom att helt enkelt skriva ”torrent:” plus det man vill hitta i sökfältet på skrivbordet hittas torrenter som finns på t.ex. The Pirate Bay. Ubuntu kommer dock att införa filtreringsmöjligheter för administratörer, David Callé säger: “Since Ubuntu is used in a lot of schools and public administrations, my condition for it to be available by default is to have license filtering, to promote works using an open license and public domain content.”

Island, Saint Martin, Ascension Island, Peru och Guyana var den lilla toppdomänsresa som The Pirate Bay genomförde under förra året. Nu är TPB tillbaka på den svenska toppdomänen och 2013 var ett rekordår när det gäller användandet av sajten. Antalet uppladdade torrenter ökade kraftigt under 2013, jämfört med tidigare år. Totalt finns det över 2,8 miljoner torrenter tillgängliga. Närmare 20 miljoner unika användare delar samtidigt med sig av innehåll på nätverket, 54 procent av användarna (peererna) delar video i någon form, 17 procent delar musik, porr står för 13 procent, spel och programvaror fem procent vardera, och 6 procent ”övrigt”.

Enligt den franska tidningen Le Journal du Dimanche har Samsung och Deezer långt gångna planer på ett större samarbete. Enligt tidningen skulle samarbetet bl.a. kunna innebära att Samsung investerar i streamingtjänsten. Deezer finns idag i över 200 länder, har 12 miljoner aktiva användare varav 5 miljoner är betalande prenumeranter, och kommer att lanseras i USA under 2014.

Listan över finalister till Midemlab har nu publicerats. Kategorierna är: 1) Music Discovery, Recommendation and Creation, 2) Marketing & Social Engagement, 3) Direct-to-Consumer Sales and Content Monetization. Tio företag/projekt i varje kategori kommer att få chansen att visa upp sina tjänster, och en vinnare koras i varje kategori under MIDEM 2014. Ingen nordisk finalist finns med i år, de flesta kommer från USA, Storbritannien, Frankrike, Irland och Tyskland. http://www.midem.com/en/programme/competitions/midemlab

Daniel Johansson