14 januari 2014

PRIS Golden Globe till U2

Priset Golden Globes uppmärksammas vanligen mest för sina TV- och filmvinnare, men priset har också en serie musikkategorier. Årets största vinnare var U2 och miniserien om Liberace.

U2:s Ordinary Love från filmen  Mandela: Long Walk to Freedom vann i kategorin Best Original Song Trophy. Bandets gitarrist The Edge sa i ett tacktal att bandet på sätt och vis jobbat med den här låten ända sedan de började engagera sig i anti-apartheid på 1970-talet. U2 är albumaktuella senare i år.

HBO:s Liberace-serie med Michael Douglas i huvudrollen, Behind the Candelabra, vann priset för bästa TV-film eller miniserie.

Andra musikkopplade vinnare var Jared Leto, från gruppen 30 Seconds From Mars, som valdes till bästa biroll för sin insats i filmen Dallas Buyers Club och Spike Jonze, känd från åtskilliga musikvideor, för bästa screenplay, till filmen Her.

The Golden Globes utses av Hollywood Foreign Press Association, en grupp av 80 Hollywoodbevakande 80 frilansjournalister som bevakar TV och film för utländska medier.

Lars Nylin