7 januari 2014

RADIO Mando Diao störst på Svensktoppen 2013

Mando Diaos Strövtåg i hembygden blev 2013 års populäraste låt på Svensktoppen.

– Det är som en märklig dröm, kommenterar Björn Dixgård framgångarna med Strövtåg i hembygden. Vi hade länge känt att vi ville pröva något nytt, men vi spelade in albumet Infruset mer som ett experiment. Det var inte självklart att Strövtåg i hembygden skulle bli första singel från skivan, det var skivbolaget som föreslog det.

Jag och min far med Magnus Uggla kom på andraplats och är den enda låt som under året kunnat hota i toppstriden.

 – Strövtåg i hembygden är en fantastisk låt som förtjänar att ligga i topp på Svensktoppen. Det som förenar våra framgångar tror jag är att vi båda som artister vågat pröva nya och oväntade grepp, säger Magnus Uggla.

Tre låtar har under året legat längre än ett år på listan. Förutom Strövtåg i hembygden och Jag och min far så passerade även Petra Marklund årsstrecket och Händerna mot himlen är den tredje mest framgångsrika låten på Svensktoppen under 2013.

Utmärkelsen ”Årets Nykomling” går till Avicii med Wake Me Up som gick in starkt på listan i början av hösten.

Intressant att notera är också att Only the Dead Fish Follow the Stream med Louise Hoffsten blev den mest framgångsrika låten från Melodifestivalen, med en sjätteplacering på årslistan. I Melodifestivalen kom Louise Hoffsten femma.

Lars Nylin