7 januari 2014

NOMEX Nordic Playlist lyfter fram den nordiska musiken

Med stöd av Nordiska ministerrådet lanserar den pan-nordiska musikexportplattformen NOMEX – Nordic Music Export Programme – den här veckan Nordic Playlist. Den nordiska spellistan är en ny online-plattform som kommer att presentera ny musik från de fem nordiska länderna. Syftet är att främja samarbetet mellan de nordiska länderna och att lyfta fram nordisk musik internationellt.

Syftet med Nordic Playlist är att göra det enklare att på ett gränsöverskridanden sätt upptäcka och uppdatera sig om musik från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island. Varje vecka kommer nya spellistor att presenteras av olika nordiska musiker, artister och andra musikverksamma, som t.ex DJ:s, journalister och festivalbokare. Personerna kommer varje vecka att sammanställa en spellista med tio spår, med två favoritlåtar från varje nordiskt land. Resultatet görs tillgängligt på www.nordicplaylist.com samt genom via Spotify, Deezer och WiMP som är licensierade streamingpartners. . Det är enkelt att prenumerera på spellistorna och dela dem med sina vänner.

Förutom spellistorna kommer det också att finnas officiella Topp 10-listor över försäljning och streaming samt redaktionellt material med fokus på de senaste nordiska trenderna inom musik.

– Nordic Playlist är ett spännande nytt initiativ som erbjuder musikintresserade från hela världen en mötesplats där de kan upptäcka och njuta av den bästa nya nordiska musiken, menar Francine Gorman, redaktör för Nordic Playlist.

Varannan vecka kommer Nordic Playlist att tillhandahålla en mixlista utvald av en nordisk DJ. Först ut är danske Kasper Björke, som följs av isländske Sexy Lazer.

På sajten finns också en Up and Coming-avdelning för nya nordiska akter.

– Norden har länge betraktats som ett nav för musikalisk och kreativ kompetens, konstaterar Anna Hildur, programdirektör på NOMEX. Men till nu har det inte funnits en gemensam plats där man kan ta pulsen på vad som händer i Norden. Nordic Playlist ändrar på det..

Claes Olson

Länkar:

www.nordicplaylist.com
Spotify: http://open.spotify.com/user/nordicplaylist
Deezer: http://www.deezer.com/playlist/736104375
WiMP: http://wimp.no/playlist/f6f06136-ab8b-49d8-9423-7969d71c2bd5