12 december 2013

4 SNABBA Nina Nestlander / Sweden Music

Universal Music Publishing använder sedan en tid sin gamla etikett Sweden Music. Nu blir den en full service-label med Nina Nestlander som ansvarig label manager.

Vad är Sweden Music för etikett, vad har den för kopplingar till det gamla förlaget med samma namn?

– Sweden Music startades på sextiotalet och återupptogs för några år sedan av Universal Publishing som en inhouse-etikett och fungerade då mer som en distributionsmöjlighet för förlagets artister. Nu har Sweden Music vuxit till en full service-label med fokus på svenska

debutantartister. Det är ett samarbete mellan Universal förlag och skivbolag, vilket  jag tror aldrig har gjorts förut. Väldigt spännande.

– Nyligen släppte vi Seinabo Seys debutsingel Younger, en låt som blivit omskriven världen över och tvåa på Hype Machine. Nästa år kommer vi även släppa Niklas Linds debut-EP Diagnos – lyriskt svenskt sextiotal fast för idag. Så vi kommer inte fokusera på en viss genre utan mer släppa musik som vi älskar och som vi tror att vi kan göra en skillnad för.

Vilken blir din egen roll?

– Label Manager för Sweden Music, vilket betyder att jag tillsammans med Universal Music Publishings fantastiska A&R:s är med tidigt i den kreativa processen och sedan ansvarig för lanseringen, både hands on och övergripande. Vi kommer ta ett helhetsansvar för våra artister. Vara med från början och bidra med vår kunskap och göra skillnad, med långsiktighet som ledord.

Har det varit en stor omställning från ditt tidigare jobb?

– På EMI, där jag jobbade tidigare, hade jag lite olika roller men de sista åren var jag PR-ansvarig för bolagets artister. Jag älskar att jobba med PR och tycker att det är en väldigt viktig tjänst. Jag kommer, i alla fall till en början, göra PR för Sweden Musics artister. Men i övrigt är det en ganska stor omställning – det är mer gränsöverskridande och en helt ny tjänst som säkert kommer förändras och formas under tidens gång och ett nytt, annorlunda sätt att jobba.

Vilken är din egen favoritmusik?

– Arcade Fire!

Lars Nylin