28 november 2013

EUROVISION SONG CONTEST Flera länder lämnar tävlingen av ekonomiska skäl

Flera länder har beslutat att lämna Eurovision Song Contest på grund av de alltför höga kostnaderna för att medverka. Senast i raden att kasta in handduken är Serbien.

Serbien debuterade i tävlingen så sent som 2007. Samma år vann man med Marija Serifovics bidrag malitva och året därpå arrangerade landet finalen i Belgrad.  Efter bara sju års deltagande lämnar man tävlingen p.g.a. de höga kostnaderna för medverkan.

Tidigare i år har även Kroatien, Bulgarien och Cypern lämnat Eurovision Song Contest av samma skäl. Ekonomiska skäl fick redan förra året även Slovakien, Tjeckien och Andorra att hoppa av. Tidigare har även Turkiet lämnat tävlingen, fast detta av andra skäl än ekonomiska.

Två länder som inte var med i år – Portugal och Bosnien-Herzegovina – kommer dock att medverka igen i nästa års final i Köpenhamn.

Claes Olson