21 november 2013

ORGANISATION Martin Mills omvald

I förra veckan utsåg Merlin, de oberoende skivbolagens globala rättighetsorganisation, sin nya styrelse. De 15 styrelseledamöterna är jämnt fördelade mellan Nordamerika, Europa och ROW (Rest of the World). Styrelsen väljs på två år och Beggars Groups grundare Martin Mills återvaldes som styrelseordförande. 

Den globala rättighetsorganisationen Merlin representerar världens viktigaste oberoende skivbolag och distributörer. De 20 000 medlemsbolagen har tillsammans en marknadsandel på circa 10 procent av den globala musikmarknaden. Bolagen representerar bl.a följande artister: The xx, The National, Vampire Weekend (Beggars Group), Tom Waits, Bad Religion, Wilco (Epitaph Records), Nick Cave and the Bad Seeds (Kobalt), Arcade Fire (Merge), Bon Iver (Secretly Canadian), DJ Khaled, Jim Jones (E1), Enter Shikari, Editors, Ghostpoet, Soulwax ([PIAS]), Animal Collective, Arctic Monkeys, Franz Ferdinand, Anna Calvi (Domino), Prodigy, Marilyn Manson (Cooking Vinyl), Armin van Buuren (Armada), Chuck Prophet, Josh Rouse (Yep Roc Records), Kid Koala, Amon Tobin (Ninja Tune), Grizzly Bear, Boards of Canada, (Warp Records), Ani Difranco (Righteous Babe) och Sonny Landreth (Virtual Label).

Sedan organisationens bildande 2008 har Merlin bl.a tecknat avtal med ett flertal digitala bolag, som t.ex Spotify, YouTube, Google Play, Rdio och Deezer och representerat sina medlemsbolag I tvister med bl.a Limewire, XM Satellite Radio och Grooveshark.

I februari 2013 utsågs Merlin av Fast Company Magazine till ett av världens tio mest innovativa musikbolag.

De tre styrelsegrupperna fick följande sammansättning:

Europa – Erik Brataas (Phonofile, Norge), Michel Lambot (PIAS Group, Belgien), Martin Mills (Beggars Group, UK), Florian von Hoyer (Altafonte, Spanien) och Horst Weidenmueller (K7, Tyskland). Suppleanter: Emmanuel de Buretel (Because Music, Frankrike) och Oke Goettlich (Finetunes, Tyskland).

Nordamerika – Glenn Dicker (Redeye Distribution and Yep Roc Records , USA), Erik Gilbert (Essential Music and Marketing, USA), Dave Hansen (Epitaph Records, USA), Geoff Kulawick (IDLA, Kanada) och Tom Silverman (Tommy Boy, USA). Suppleanter: Kris Gillespie (Domino Recording Co, USA) och Darius Van Arman (Dead Oceans / Jagjaguwar / Numero Group / Secretly Canadian, USA).

ROW – Colin Daniels (Inertia, Australien), Hilton Roth (African Dope, Sydafrika), Luciana Pegorer (Delira Musica, Brasilien), Ashley Whitfield (Evolution Music, Hong Kong) och Alison Wenham (President of WIN).

Claes Olson

Länk:

www.merlinnetwork.org