21 november 2013

DIGITALNYTT SoundCloud 5 år

Musikindustrins Digitalnytt-redaktör Daniel Johansson påminner om att svenskgrundade SoundCloud i likhet med Spotify har fyllt 5 år. Men Winamp, som AOL 1999 köpte för en halv miljard kronor (!), har slutat växa och all utveckling av applikation avslutas officiellt 20 december.

Bara så att ingen har missat det, SoundCloud har fyllt fem år. I november 2008 lanserade svenskarna Alex Ljung och Eric Wahlforss tjänsten, även om de då hade startat upp verksamheten officiellt i Berlin. För att fira femårsdagen har SoundCloud publicerat en ljudfil med lite intervjuer och kommentarer från artister som berättar hur bra tjänsten är. Lite roligt är det att höra engelska med stark svensk brytning: www.soundcloud.com/soundcloud/5-years.

TuneCore och INDmusic har inlett ett samarbete som ska underlätta för rättighetshavare att få tag på sina pengar från YouTube. TuneCore kommer att hantera publishing-sidan medan INDmusic kommer att hantera mekaniska. Målet är att 90 procent av intäkterna till förlag och kompositörer ska fördelas, medan 80 procent av intäkterna till skivbolagen ska fördelas. Scott Ackerman, COO på TuneCore, säger stolt: ”Together, our teams are the best in the business in resolving rights disputes, collecting royalties for artists and providing transparent accounting. We’re also offering the highest payout to artists.”

Winamp, en av de aktörer som var med och skapade mp3-hajpen i slutet av 90-talet, kommer inte att vidareutvecklas mer. AOL, som köpte Winamp för motsvarande en halv miljard kronor (!) år 1999, avslutar all utveckling av applikationen den 20 december. År 2000 hade Winamp 25 miljoner användare, vilket är ungefär lika mycket som de senaste Spotify-siffrorna. Till skillnad mot Spotify behövde man dock inte registrera sig för att använda spelaren. Lite sorgligt är det allt, för en gammal mp3-nörd…

Spotify meddelar att Browse nu har lanserats till alla plattformar, och inte bara webben, Android och iOS som tidigare. Spotify Browse är egentligen Tunigo omstöpt till en Spotify-funktion, med mängder av spellistor, varav min favorit är Best Tracks from Tarantino Films. Hur som helst är det intressant att ett uppköp (tidigare i år) resulterat i en fullt utvecklad funktion i själva Spotify. Kanske kan vi förvänta oss liknande uppköp framöver?

Spotify har också ingått samarbetsavtal med VodafoneIrland, som innebär att alla 4G-abonnenter får med ett gratis Premium-abonnemang. Det är Spotifys tjugofemte bundlingsavtal med en teleoperatör.

Google Play Music har lanserats som app i Apples AppStore. Såväl streamingtjänster, som t.ex. All Access, som lockertjänster går att nå från appen. Förutsatt att man inte har en svensk IP-adress så klart.

Nya PlayStation 4 kan varken spela upp cd-skivor eller mp3-filer, men däremot kan man välja vilken musik som ska spelas upp i spelen man spelar. Funktionen är kopplad mot Sony Music Unlimited och man kan styra t.ex. volymnivåer så att musiken ligger rätt i förhållande till ljuden från spelet. Äntligen.

Den nya svenska appen Doremir bygger på 20 års forskning kring musikigenkänning på Kungliga Musikhögskolan. Doremir behöver inte matcha mot originallåtarna, det räcker med att nynna låten, eller på annat sätt presentera melodin för appen. Det är samma teknik som ligger bakom Scorecleaner, som identifierar och skriver ut noter av det man sjunger eller spelar.

Rdio har sagt upp 25 procent av sin personal i USA, 35 personer, för att skapa en ”scalable business model for the long-term”, som det heter i det officiella uttalandet. Rdio har för närvarande 250 000 betalande prenumeranter på de marknader där man är verksam.

Daniel Johansson