13 november 2013

FÖRLAG Amerikanskt nedslag mot låttextsajter

Alla som någon gång Googlat efter en låttext stöter på mängder av låttextsajter, i åtskilliga illegala sätt att sälja annonsplats. Nu gör amerikanska NMPA ett uppmärksammat nedslag mot ett 50-tal sajter.

NMPA:s ambition är att stänga ner de 50 sajter som organisationen anser vara ”de värsta förbrytarna”, däribland Rap genius, Lyricsmania och Lyricstranslate. De utvalda sajterna baseras i en undersökning gjord av David Lowery, tidigare sångare i bandet Camper van Beethoven och Cracker och en flitig förespråkare för artisters rättigheter i digitala sammanhang.

– De här låttextsajterna har ignorerat lagen och tjänar pengar på låtskrivares kreativa arbeten, och NMPA kommer inte att tillåta att det fortsätter, sa NMPA:s ordförande David Israelite i ett uttalande som citerats ibland annat New York Times.

– Vi står bakom allt som musikförläggare gör för att skydda och se om upphovsmännens rättigheter. Vi har skickat en hel del uppmaningar till svenska sidor med låttexter att söka tillstånd för de texter de lägger upp. Det är ganska vanligt, sa Johan Malmberg, kommunikationsansvarig på Musikförläggarna i Sverige på onsdagen till Dagens Nyheter.

Tidningen intervjuar även rapparen Petter som försvarar låttextsajter som Rap Genius:

– Min spontana reaktion på det hela är att jag tycker att det är synd att man ska ta ner något sådant. Just raptexter tycker jag ska finnas tillgängliga för att de innehåller så mycket information som är svår att snappa upp, säger Petter till DN.

Med tanke på antalet europeiska låttextsajter som uppenbart endast finns till för att generera annonsförsäljning är det ingen vild gissning att tro att andra ser annorlunda på saken, och att aktioner motsvarande den amerikanska står för dörren även här.

Lars Nylin

Länk till Dagens Nyheters artikel:

http://www.dn.se/kultur-noje/musik/musikforlag-vill-stanga-lattextsajter/