12 november 2013

ORGANISATION Stim firar 90 år med film

Under 2013 firar Stim 90 år. Det gör man bland annat genom att presentera en film om sin verksamhet.

– Om man tittar på internationella listor så finns Stimanslutna musikskapare med nästan överallt. Det känns bra att Stim sedan 90 år tillbaka finns med och ser till att upphovsmännen får betalt för sitt arbete, så att de kan fortsätta skriva musik. Förra året var Stims utbetalningar till upphovsmän och musikförlag nästan 1,3 miljarder kronor, säger Kenth Muldin, vd Stim, i ett pressmeddelande.

Stim bildades 1923 och omsatte 15 000 kronor första året. 90 år senare har Stim 71 000 anslutna upphovsmän och musikförlag från 64 olika länder. Sedan 1997 är Sverige tredje största musikexportnation i världen efter USA och England, och svenska Stimlåtskrivare fortsätter att skörda framgångar – inte bara på hitlistorna utan även när det gäller teknik och internationella samarbeten.

– Stim är sedan länge navet för musikrättigheter i Norden. Vi var tidiga med att skapa IT-lösningar över landsgränserna och vi har en ledande roll i stora internationella projekt. Allt för att bevaka våra musikskapares intressen, eftersom resultatet tillfaller dem, säger Muldin, som också är styrelseordförande för CISAC (The International Confederation of Authors and Composers Societies), en samarbetsorganisation för upphovsrättsorganisationer från hela världen.

I samband med 90-årsjubileet har Stim producerat en film som berättar om Stims uppdrag, bakgrund och framtidsvisioner.

Se filmen här: stim.se/OM-STIM eller youtube.com/user/stimswe

Lars Nylin