24 oktober 2013

ARTIST Premiär för Ola Salos radiorockopera

När Ola Salo 2 november har premiär för sin radiorockopera Kult har han sällskap av namn som Sven-Bertil Taube, Markus Krunegård och Noonie Bao i en föreställning som inte bara kan ses på Berwaldhallen i Stockholm utan även runt om i landet på digitala biografer.

– Jag är väldigt glad över att folk snart ska kunna höra detta verk som jag haft i mitt huvud så länge. Att genomföra detta projekt har varit bland det roligaste och mest givande jag gjort och jag är väldigt tacksam över att Sveriges Radio gav mig chansen, säger Ola Salo i ett pressmeddelande.

– Att de unga skådespelarna Noonie, Paula och Ole, som här gör sina första huvudroller, så helt utan förbehåll har gått in i rollerna, fyller mig med respekt. Det finns ett tema som går igen i produktionen av Kult såväl som i själva verket, och det är mod, säger Marie Wennersten, regissör.

Kult är en berättelse om svek, kärlek och mörka hemligheter i en svensk småstad. De tre huvudrollerna spelas av de unga sångarna Noonie Bao, Ole Bang och Paula Santa Eufemia. Karaktärsrollerna sjungs av namnkunniga sångare från såväl opera- som popvärlden: Sven-Bertil Taube, Marcus Jupither, Anne-Lie Rydé, Markus Krunegård, Solgerd Isalv och Niklas Hjulström.

Kult är ett musikdramatiskt verk där ljudmiljöer, musik och röster samspelar. Det är en helaftonsföreställning på två timmar och 45 minuter, inklusive 20 minuters paus, där nästan alla repliker är sjungna. Librettot, som genomgående är på svenska, bygger på en nyskriven berättelse och rockoperan innehåller nyskriven originalmusik som framförs av ett handplockat rockband, Radiokören, Sveriges Radios symfoniorkester, och framförallt av några av landets främsta sångare från både pop- och operavärlden.

Kult bygger på ett manus av Salo och Viktor Björnberg efter en grundidé av Ola Salo. Jonas Nydesjö har arrangerat och dirigerat symfoniorkester- och kördelarna.

Kult har urpremiär alla helgons dag, lördag 2 november kl. 19.00 i P1 och P2 och man kan höra rockoperan direkt i Berwaldhallen i Stockholm och i en exklusiv surroundljudversion i Folkets Hus och Parkers digitala biografer runt om i Sverige på följande platser:

2 nov kl. 19.00: Boxholms Folkets Hus 2 nov kl. 19.00: Göteborg, Bio Roy 23 nov kl. 19.00: Hultsfred Bio Rio 2 nov kl. 19.00: Kärrtorp, Reflexen 23 nov kl 20.00: Lidköpings Folkets Hus 2 nov kl. 19.00: Lund, Kino 2 nov kl. 19.00: Malmö, Spegeln 2 nov kl. 19.00: Osby Medborgarhus 2 nov kl. 19.00: Varberg, Capitol 2 nov kl. 19.00: Västerås, Elektra 2 nov kl. 19.00: Åsele, Bion i Åsele 9 nov kl. 17.00: Älmhults Folkets Hus.

Lars Nylin