10 oktober 2013

ARTIST Timbuktu årets Karl Gerhard-stipendiat

Årets Karl Gerhard-stipendiat är musikskaparen och hip-hopartisten Jason Diakité, mer känd som Timbuktu. ”Med skarpsinne, lekfullhet och sin utpräglade känsla för rättvisa skyddar Timbuktu tidlösa värden som öppenhet, tolerans och solidaritet”, menar Karl Gerhard-sällskapet och SKAP – Sveriges kompositörer och textförfattare som står bakom stipendiet.

Jason Diakité har en lång och framgångsrik karriär bakom sig sedan första soloskivan The Conspiracy 1999. Han har skrivit musik för tv, varit programledare i en rad sammanhang och är ambassadör för svenska FN-förbundet. Sedan ett par år driver han tillsammans med Plan Sverige projektet Studio Timbuktu, som ger barn och ungdomar från slummen i Dakar möjlighet att göra sig hörda genom musik.

– Jason Diakité är på samma sätt som Karl Gerhard en engagerad granskare av det samhälle han själv är en del av. Han visar hur musik har förmåga att inte bara vara underhållande, utan att också samla och påverka, säger SKAP:s ordförande Alfons Karabuda.

Jason Diakité mottar stipendiet i samband med Karl Gerhard-sällskapets höstträff i Ordenshuset Brofästet på Skansen i Stockholm söndagen den 20 oktober kl. 15.00. Stipendiet, som är på 40 000 kronor, delas ut i samarbete mellan Karl Gerhard-sällskapet och SKAP – Sveriges kompositörer och textförfattare.

Juryns motivering i sin helhet: ”Jason Diakité håller ett vakande öga på samtiden. Med skarpsinne, lekfullhet och sin utpräglade känsla för rättvisa skyddar Timbuktu tidlösa värden som öppenhet, tolerans och solidaritet. Karl Gerhard-stipendiet 2013 tilldelas ett artist- och konstnärskap som visar på engagemangets kraft.”

Lars Nylin