3 oktober 2013

FESTIVAL Michael Nyman på Uppsala Internationella Gitarrfestival

Nästa vecka invigs den tionde upplagan av Uppsala Internationella Gitarrfestival av kulturminister Lena Adolphson Liljeroth. Årets program 8-12 oktober är ett av de starkaste som presenterats och i listan på medverkande musiker och kompositörer återfinns bl.a Steve Vai, David Russell, Pepe Romero, Yamandu Costa och Michael Nyman. Inför världspremiären av Nymans första verk för gitarr bjuder festivalen på ett öppet samtal mellan kompositören och Musikindustrins redaktör Claes Olson.

Den brittiske kompositören och pianisten Michael Nymans nyskrivna verk för gitarr kommer att uruppföras av världsgitarristen David Russell, ett av den klassiska gitarrmusikens allra största namn. Kompositionen är ett beställningsverk av Uppsala Internationella Gitarrfestival.

Förutom uruppförandet kommer några av Nymans mest kända verk – i arrangemang signerade Hans Ek, Ingvar Karkoff, Carlos Bonell och Henrik Nordström – att framföras av bl.a de svenska gitarristerna Jojje Wadenius, Per Skareng, Mats Bergström och Kalle Skarin. Under ledning av Hans Ek medverkar även bl.a sopranen Jeanette Köhn och pianisten/kompositören Michael Nyman själv.

Michael Nyman uppmärksammades första gången 1976, då hans första album Decay Music gavs ut på Brian Enos nystartade skivbolag Obscure Records för nyskapande musik. Sedan dess har han blivit rosad och flerfaldigt prisbelönt för sin musik till bl.a Peter Greenways filmer, som t.ex Tecknarens kontrakt, Dränkta i nummerordning och Kocken, tjuven, hans fru och dennes älskare. För den stora publiken är han dock mest känd för musiken till Jane Campions flerfaldigt Oscarsbelönade film Pianot.

Inför uruppförandet av Nymans första verk för gitarr nästa fredag kommer Musikindustrins redaktör Claes Olson på torsdag att leda ett samtal med kompositören på Uppsala konserthus scen.

Steve Vai med band ger öppningskonserten på det som idag är väl etablerat som Nordens främsta gitarrfestival. Utöver redan nämnda svenska artister medverkar även Janne Schaffer i festivalprogrammet. Andra stora namn är Tuck & Patti från USA, Yamandu Costa från Brasilien och Argentinas stora folkmusiker Juan Falú. Legendariske Pepe Romero spelar Rodrigos Concierto de Aranjuez och Joaquin Rodrigos dotter Cecilia Rodrigo, håller ett exklusivt föredrag om sin far.

Uppsala Internationella Gitarrfestival har de senaste åren vuxit till en av världens mest inflytelserika festivaler med gitarrmusiken i centrum. Festivalen är Nordens främsta samlingsplats för gitarrmusikälskare och professionella gitarrutövare. Dessutom är den en av årets viktigaste mötesplatser för lärande och inspiration som ges i landet för många unga utövare, lärare och andra gitarrfantaster. Under de fem festivaldagarna arrangeras flera pedagogiska aktiviteter dagtid och konserter kvällstid.

Lars Nylin

Foto: Francesco Guidicini

Länk:

En hälsning från Steve Vai: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=6gL2AEgaHa8