19 september 2013

PRIS Georg Riedel Monica Z-stipendiat

När Monica Zetterlund-stipendiet delas ut nästa vecka får Georg Riedel juryns hederspris. Övriga stipendiater är sångerskan Nannie Porres och sångaren/basisten Oskar Nilsson.

I juryns motivering för hyllandet av Georg Riedel – som spelade bas på många Monica Z-inspelningar på 1960-talet – sägs bland annat att han ”så intimt vävt samman ordets betydelse med enkla men alltid originella melodier.

I kategorin etablerad artist får sångerskan Nannie Porres 50 000 kronor. Hennes röst beskrivs av juryn som ”mörk, lockande, innerlig och kittlande, sprungen ur jazzens innersta väsen”. I kategorin årets nykomling är det sångaren/basisten Oskar Nilsson som får stipendiet på 30 000 kronor.

Stipendierna delas ut den 27 september på Konserthuset i Stockholm. Bland artisterna som framträder den kvällen finns Edda Magnasson, huvudrollsinnehavare i den aktuella succéfilmen om Zetterlund.

Sedan premiären pågår det en debatt om sanningshalten i filmen. Bland annat har det påpekats att det var Riedel som agerade arrangör och orkesterledare vid inspelningen av låten Sakta vi gå genom stan. Dessutom var det just Riedel – och inte, som i filmen, Sture Åkerberg – som spelade bas.

Lars Nylin