3 september 2013

LIVE AT HEART Debatt om festivaldöden

Under festivalen Live at Heart i Örebro  i helgen arrangerar Studiefrämjandet tillsammans med festivalen en paneldebatt på temat Festivaldöden – vad händer nu?

– Vad kan vi göra för att klimatet för festivaler ska bli starkare? Den här sommaren har varit i festivaldödens grepp. Därför arrangerar vi en paneldebatt om vad detta beror på, varför och hur ska vi försöka förbättra situationen, berättar Burt von Bolton, musikansvarig på Studiefrämjandet.

Under de senaste åren har flera stora namnkunniga festivaler gått i konkurs eller ställts in på grund av vikande biljettförsäljning.

– Det som hänt Peace & Love, Siesta, Hultsfred, Arvika, Tivolirock och Sundsvalls Gatufest är tråkigt och har legat som en våt filt över sommaren, säger Johannes Nilsson, arrangör av Live at Heart. Vi måste fråga oss varför dessa festivaler går under trots sina traditioner och vad som händer med städerna, platserna och regionerna som förlorar dem.

– Jag orolig för trenden med utdöende festivaler. Det drabbar många föreningar och även enskilda band. Studiefrämjandet har haft showcasescener på flera av de tidigare stora festivalerna och med deras fall har många speltillfällen försvunnit för nya och oetablerade band, säger Burt von Bolton.

Det finns en hotbild om att det i framtiden kommer att bli svårare att som arrangerande förening få stöd för att driva arbete med festivaler och speltillfällen. Och vad händer då med grogrunden för nya kommande festivaler runtom i Sverige? Kommer fler festivaler att bli ägda av stora privata företag?

– Som folkbildande studieförbund har vi en viktig roll att spela när det gäller att stötta föreningar i deras engagemang och vilja att skapa speltillfällen. Och vi kan bidra till att en debatt förs kring detta och bilda opinion. Hur kan vi hjälpa till att få en mångfald av festivaler i framtiden? Är det färre människor som går på festivaler eller är artistgagerna för dyra? När så många festivaler försvinner vad händer med grogrunden för nya liveband? Det är sådana frågor vi vill lyfta i debatten, säger Burt von Bolton.

Förutom att arrangera debatt syns Studiefrämjandet på fler sätt under Live at Heart. På årets festival återfinns fler än femton band som repar hos Studiefrämjandet. Festivalen är ett bra tillfälle för många band att knyta branschkontakter och visa upp sig för en publik.

Debatten arrangeras 6 september kl. 15.00 i Hörsalen på Länsmuseet. Moderator: Cecilia Backman Paneldeltagare: Marcus Israelsson, MoKS, Musik- och kulturföreningarnas samarbetsorganisation, Joppe Pihlgren, Festivalsverige. Hilda Sandgren, MTA och Stockholm folk festival, Göran Beischer, fd bokare Peace & Love, Victor Schvarcz, Ninetone.

Lars Nylin