28 augusti 2013

POLAR MUSIC PRIZE Årets vinnare hyllade

I ett fullsatt Stockholms Konserthus delades på tisdagskvällen Polar Music Prize ut för tjugoandra året. Kungen överräckte en miljon kronor vardera till årets pristagare, Kaija Saariaho och Youssou N’Dour, som också fick ta emot var sitt personligt konstverk av Jens Fänge.

Prismotiveringarna lästes av mezzosopranen Lilli Paasikivi och fotbollsspelaren Henrik Larsson.
 Programledare var Petra Nordlund McGahan och Tilde de Paula.

Under ceremonin medverkade Kungliga Filharmonikerna under ledning av Hans Ek och ett husband bestående av Georg ”Jojje” Wadenius, Andreas Unge, Ale Möller samt delar av bandet Damn!

Youssou N’Dour hyllades med egna världshiten 7 Seconds som framfördes av Neneh Cherry och artisten Carlou D från Senegal. Jason ”Timbuktu” Diakité gjorde tillsammans med sångaren och kora-spelaren Maher Cissoko låten Set med delar av bandet Damn!, Georg ”Jojje” Wadenius samt med västafrikanskt slagverk.

Kaija Saariaho hyllades med verket NoaNoa skrivet för flöjt och elektronik med Anders Jonhäll som solist. Sopranen Hanna Husáhr framförde Leino song samt verket Nymphea Reflection med Kungliga Filharmonikerna.

Efter ceremonin hölls en bankett på Grand Hôtel. Där stod Ale Möller band för underhållningen.

Lars Nylin

Photo & Copyright: Patrik Österberg/All Over Press