15 augusti 2013

POLAR MUSIC PRIZE Ny utställning och massor av Polarprisaktiviteter

På lördag 17 augusti öppnar utställningen om Polar Music Prize i Swedish Music Hall of Fame på Djurgården i Stockholm. Därmed inleds den i år fortsatta satsningen på att kring själva prisutdelningen arrangera en mängd olika aktiviteter runt om i huvudstaden.

Ambitionen med utställningen är att öka intresset och kunskapen om, samt tillgängliggöra ett av musikbranschens mest prestigefyllda musikpris. Utställningen Polar Music Prize porträtterar samtliga pristagare från den allra första prisutdelningen 1992 till och med årets pristagare Kaija Saariaho och Youssou N´Dour. I utställningen berättas även prisets historia med dess grundare Stikkan Anderson i spetsen.

– Polar Music Prize är världens främsta musikpris, menar Charlotte Wiking, vd, Swedish Music Hall of Fame. Det är en stor ära för Swedish Music Hall of Fame att få presentera utställningen.

– När man ser pristagarna samlade inser man vilken enorm musikskatt som Polar Music Prize har fångat upp under drygt tjugo år!

I utställningen kommer man att kunna höra de många tolkningar av pristagarnas kompositioner från de årliga prisceremonierna, av vilka First Aid Kits version av Patti Smiths Dancing Barefoot – som ju rörde sångerskan till tårar – bara är en av många pärlor. I utställningslokalens biograf visas en dokumentär om Polar Music Prize, som grundades av den legendariske ABBA-managern och musikförläggaren (m.m.) Stig ”Stikkan” Anderson 1989 och delades ut första gången 1992. Utställningen arrangeras av Swedish Music Hall of Fame i samarbete med bl.a Björn Sjönell (produktionsledare), Super/Andreas Sjönell (AD), Klevgränd Produktion (videobearbetning), Jan Gradvall, PMA (texter), Hesselby Slott och Polar Music Prize.

Tisdag 27 augusti delar H.M. Konungen ut årets pris till Kaija Saariaho och Youssou N’Dour emot Polarpriset på Stockholms Konserthus. Youssou N’Dour hyllas med egna världshiten 7 Seconds som framförs av Neneh Cherry och Carlou D från Senegal. Jason Diakité gör tillsammans med sångaren och kora-spelaren Maher Cissoko låten Set med delar av bandet Damn!, Jojje Wadenius och västafrikanskt slagverk. Med Ale Möller som arrangör och kapellmästare och med sångsolisterna Karima Nayt och Mamadou Sene tillsammans med en ensemble med arabiska instrument och Kungliga Filharmonikerna framförs dessutom sånger från Youssou N’Dours Grammy-belönade album Egypt.

Kaija Saariaho hyllas med verket NoaNoa skrivet för flöjt och elektronik med Anders Jonhäll som solist. Sopranen Hanna Husáhr framför Leino song samt verket Nymphea Reflection med Kungliga Filharmonikerna under ledning av Hans Ek.

Prisceremonin direktsänds i TV4 med start kl. 17.00. Ett sammandrag från ceremonin och banketten sänds kl. 23.00. Konferencier är Petra Nordlund McGahan.

För att hylla årets pristagare ordnas dagarna runt prisceremonin en mängd aktiviteter runt om i Stockholm:

Polar Music Prize utomhusutställning Onsdag 21 augusti – torsdag 29 augusti, Kungsträdgården

I Kungsträdgården visas fotografen Baldur Bragasons bilder av tidigare Polarpristagare.

Östersjöfestivalen / Öppningskonsert med hyllning till Kaija Saariaho Fredag 23 augusti, Berwaldhallen (Kl.18.30: Pre-Concert talk med Kaija Saariaho, kl. 19.30 Konsert)

2013 års Polarpristagare Kaija Saariaho inleder årets Östersjöfestival. Under öppningskonserten uppförs det nyskrivna verket Sombre som då även får sin europeiska premiär. Dirigent: Esa-Pekka Salonen.

Filmfrukost: Senegalesisk film Söndag 25 augusti, Bio Rio, Hornstulls strand

Cinemafrica hyllar årets Polarpristagare Youssou N’Dour och dukar upp till en inspirerande morgon med frukost och tre filmer med temat Senegal. Moderator: Coura MBaye. Programmet: Journal rappé – ett kort nyhetsomslag där musiker rappar nyheterna (Senegal). Taxi Sister – dokumentär (Senegal/Sverige). Return to Goreé – dokumentär om Youssou N’Dour (Senegal/Swaziland).

Polar Music Talks Måndag 26 augusti, kl 9-17 Biograf Rigoletto

Polar Music Talks är en uppmärksammad del av arrangemangen kring utdelandet av Polar Music Prize, och är en heldag av inspirerande möten, seminarier och spännande diskussioner. Bland de medverkande finns årets Polarprismottagare Kaija Saariaho och Youssou N’Dour som samtalar med John Paul Jones, Led Zeppelin-medlem och Polarpristagare 2006. Deltar på scen gör även bl.a. Seymour Stein (som samtalar med Claes Olson från Musikindustrin), Bianca Jagger, Martin Ingvar, Hélène Benno. Per Schlingmann, Martin Lorenzon, Margot Wallström, Helena Bergström, Carl Falk, Adam Tensta, Sharon Vaughn och många fler. Polar Music Talks är ett kostnadsfritt event och alla är välkomna att ansöka om inbjudan via Polarprisets hemsida. Fler namn och seminarier tillkommer. Alla intervjuer kommer ske på engelska.

Riche’s Polar Music Prize Dinner Party Tisdag 27 augusti, kl 19-02

DJ’s Claes Olson, Andres Lokko & Anders Lundqvist spelar musik med såväl årets som tidigare och kommande års (!) Polarpristagare på Riche. Pacemaker presenterar Special Polar Music Prize Mix. Comedia presenterar den skandinaviska nu jazz-gruppen Trio Laika. Riche, Birger Jarlsgatan 4.

Nosh and Chow’s Polar Music Prize Dinner Party Tisdag 27 augusti, kl 19-01

Nosh and Chow firar Polarpriset medmat från flera av världens kök, baserade på svenska råvaror. Nosh and Chow, Norrlandsgatan 24

Polarpriskonsert Kaija Saariaho Onsdag 28 augusti, kl. 18. Grünewaldsalen, Konserthuset

Konserthusets särskilda Ensemble-in-Residence för nutida musik, Norrbotten Neo, framför kammarmusik av Kaija Saariaho.

Polarpriskonsert Youssou N’Dour Onsdag 28 augusti kl 20. Stora salen, Konserthuset

Med sitt hyllade band Super Étoile de Dakar intar årets Polarpristagare Youssou N’Dour scenen i Stora salen.

The Official Polar Concert Afterparty, Debaser Strand, Hornstulls Strand 4 Onsdag 28 augusti, kl 21-03

Selam arrangerar i samarbete med Debaser den officiella efterfesten till Youssou N’Dours konsert, med live musik & Djs med rytmer från Dakar till Logos till Kingston och vidare!

Finalkonsert med Valery Gergiev, Berwaldhallen Fredag 30 augusti kl 19.30

Årets finalkonsert dirigeras av den tidigare Polarpristagaren Valery Gergiev och bjuder på ett program med Igor Stravinskys världsberömda musik till baletterna Eldfågeln, Petrusjka och Våroffer. Under mottagningen uppmärksammar vi även en annan Polarpristagare som haft avgörande betydelse både för Berwaldhallen, och för svenskt musikliv: kördirigenten Eric Ericson, som gick bort tidigare i år.

Claes Olson

Länk:

www.polarmusicprize.org