14 augusti 2013

4 SNABBA Magnus Bohman, Imperial, startar ny label

 

MI noterar att Magnus Bohman på Imperial Recordings, mest kända som hem för José González, startar ny etikett. Vi ringde Magnus för att reda ut om nya Dumont och Dumont har något med Tintins tvillingdeckare Dupont & Dupont att göra?

Vad är Dumont Dumont och vad betyder namnet?

Dumont Dumont är min egna label som jag just smugit igång. Namnet Dumont Dumont var det min fru (Katrin Bohman, Sony Music) som hittade på vid köksbordet en kväll. I vanliga fall finns det alltid en eftertanke kring de namn jag använder mig utav, men just detta var bara ett bara ett namn jag gillade.

Hur hittade du bolagets första artist, RY X?

-Jag hittade RY X via ett tips av John (Zoo Brazil) Andersson i höstas. Han kommer ifrån Australien, men är bosatt i Los Angeles sedan flera år.
Titelspåret Berlin från den kommande EP:n låter amerikansk indie i stil med det Justin Vernon gör i Bon Iver, men kanske ännu mer lågmäld i sitt uttryck. På EP:n varierar han sig mer och visar på en bredd som jag tror att folk kommer att uppskatta. RY X släpper Berlin EP 28 augusti.

Vad pysslar Imperial med i övrigt?

-Vi jobbar nu enbart med José González när det gäller nytt material. José turnérar just nu med sitt band Junip, som vi inte släpper. Efter deras spelningar i höst är det tänkt att fokus ska ligga på nästa soloalbum. Med en så pass stor artist som José på labeln, så är det en jämn ström av arbete. Vi har varit aktiva med att placera vår katalog i olika sammanhang och lyckats hyfsat bra med det. Mycket tack vare de partners vi har på förlagssidan samt vår distributör. Bäst har vi lyckats med Gustaf Spetz (fd sångare i Eskju Divine) som vi
släppte ett album med för några år sedan. En av hans låtar har vi haft med i tre olika reklamkampanjer i Europa, Taiwan och Korea under 2012/2013.

Hur ser du mer generellt på indiebolagens situation och utmaningar inför 2014?

– Oj, svårt att säga. Den stora utmaningen är att få en liknande utväxling som majorbolagen i den nya affärsmodellen, vilket är svårt med smal och liten katalog. Det känns som om streaming får sitt stora genombrott internationellt i år, eller en bit in i nästa. Då kommer de små oberoende bolagen få mer tillbaka än bra respons när bloggar skriver om deras musik. Jag älskar att streaming gör det möjligt med viral spridning av länkar via bloggar, twitter osv. Med José González, så ser vi verkligen den positiva sidan av streaming redan nu medans vår övriga katalog inte streamar mycket alls idag även om det ökar stadigt. Samtidigt som jag gillar streaming, så gillar jag ju vinyl såklart. Jag sitter just nu själv och säljer in EP:n med RY X till butiker i Sverige, England, Tyskland m.fl.

Lars Nylin