4 juli 2013

IN MEMORIAM Bengt Hallberg

Mäster Hallberg har tystnat… Den svenska jazzen har de senaste åren kraftigt åderlåtits på sina stora personligheter. Nu har tyvärr kompositören och arrangören Bengt Hallberg gått ur tiden, efter 80 år. Därmed har svenskt musikliv åter mist en av giganterna från vad man ofta brukar kallar den svenska jazzens guldålder. Nyss trumslagaren Anders Burman – nu Bengt Hallberg.

Bengt Hallberg föddes i Göteborg september 1933. Efter några års undervisning av pianisten och tonsättaren Sixten Eckerberg och spel med dansorkestrar väcktes hans jazzintresse. Tenorsaxofonisterna Coleman Hawkins och Ben Webster blev i likhet med pianisten Teddy Wilson inspirationskällor. Inspiration gavs också av kompisen klarinettisten och altsaxofonisten Ingemar Glanzelius, vilken bidrog till att musiken tog kurs mot bebop och senare till den coola jazz som pianisten Lennie Tristano företrädde.

Redan som gymnasiegrabb fick Bengt vara med om att spela med tenorsaxofonisten Stan Getz, som turnerade med trumslagaren Kenneth Fagerlunds kvintett. Det blev både dansmusik och konserter. Inspelningen av Ack, Värmeland du sköna 1951 blev en klassiker som har en given plats i jazzens historiebok.  Nu blev Bengt namnet på de verkliga jazzspisarnas läppar – och förblev så ända fram till till hans bortgång.

Bengt satte sig i respekt inom hela jazzvärlden. Att han 1951 turnerade med en annan av den coola jazzens stora förebilder: altsaxofonisten Lee Konitz, förstärkte statusen hos den begåvade artonåringen. Bengts sirliga anslag och kongeniala solofraser var en läckerhet utöver det gängse, vilket flera amerikanska stjärnmusiker – som till exempel Clifford Brown, Art Farmer och Quincy Jones kom att frapperas av. När Bengt flyttade till Stockholm för att studera för tonsättaren Lars-Erik Larsson blev han också flitigt anlitad som arrangör och orkesterledare av musikens kommersiella aktörer.

1956 blev Bengt medlem av Harry Arnolds radioband, där han också bidrog med kompositioner och arrangemang. En annan anhalt i karriären var hans samarbete med Alice Babs och gruppen SweDanes. Povel Ramel utnyttjade Bengts extrema kunnande när han satte upp föreställningen Funny Boy. Filmmusik stod också regelbundet på schemat och så småningom kom han till Arne Domnerus orkester, där kyrkokonserter blev en stor del av vardagen. Med Georg Riedel och Jan Allan hade han en framträdande roll i gruppen Trio Con Tromba. För landets symfoniska orkestrar var han en eftersökt solist och skrivare.

Efter drygt tioårs uppehåll i spelandet kom Bengt åter upp på jazzscenen. Han gjorde solokonserter och arbetade med sångerskan Karin Krogh. De två passade perfekt ihop. Bengts popularitet nådde under den perioden åter ett efterlängtat zenit.

Det känns tomt när den sympatiske och timide pianisten har lämnat arenan. Hans konstnärskap får man återknyta till genom de många högklassiga skivor som han lämnat efter sig – musik som aldrig blir förgänglig.

Göran Olson

Länk (minnesord av pianisten Jan Lundgren och producenten Torgil Rosenberg, som 2011 spelade in albumet Back To Back med Bengt Hallberg)

http://www.volenza.se/sv/musik/bengt-hallberg

Söndag 7 juli ägnar Jazzradion i P2 tre timmar åt att minnas och hylla Bengt Hallberg.

– Bengt Hallberg har på något sätt alltid funnits där, som en hörnpelare i den svenska jazzen – en galant musiker och musikant, säger Jazzradions programledare Janne Lindvall.

Söndag 7 juli: Jazzradion minns Bengt Hallberg

Kl. 17.00-18.00
”Min stora amerikanska sångbok” – Bengt Hallberg spelar (och presenterar) låtar ur, just ”The Great American Songbook”. Programmet spelades in och sändes i P2 förra året.

– Jag blev själv glatt överraskad över att det kändes riktigt naturligt att prata i radio, det var längesedan jag gjorde det senast. Ämnet var ju också tacksamt att kommentera, eftersom en så stor del av min musikaliska erfarenhet handlar just om ”Den stora amerikanska sångboken”, sa Bengt Hallberg efter programmet.

Kl. 18.00-19.00
Repris från januari 2012 av ”Jazzarkivet” där Bengt Hallberg ”spelar musik på sitt eget vis”. I mer än 60 år medverkade Bengt Hallberg i Sveriges Radios utbud av musik. Jazzarkivet presenterar några exempel på den rikedom av Hallberg-musik som ryms i radions inspelningsarkiv. Lyssnarna får möta honom både som ensampianist och med den trio han ledde vid mitten av sextiotalet, där Lasse Pettersson spelade kontrabas och Sture ”Stubben” Kallin, trummor. Ett par inslag är också hämtade från ett program med Bengt Hallberg som arrangör, solist och tillfällig ledare för Harry Arnolds Radioband utökat med en stråksektion

Kl. 19.00-20.00
I timme tre blir det lite Hallberg på platta och en hel livekonsert där Bengt Hallberg tillsammans med sin trio trollbinder publiken på Gyllene Cirkeln i Stockholm (inspelningsår 1962).