26 juni 2013

DIGITALNYTT Notiser

Veckans digitala nyheter med bland annat nytt om Pandora och Jay-Z:s omdiskuterade samarbete med Samsung.

WiMP meddelar att man har ingått ett nytt avtal med en operatör på en av de marknader där man är aktiv. Av pressmeddelandet framgår inte vilken operatör, eller vilket land, avtalet gäller, men det garanterar en minimumomsättning på 40 miljoner kronor under två år. WiMP kommer att inkluderas i en del av operatörens abonnemang.

Pandora har utökat den juridiska processen kring tarifferna för internetradio, genom att försöka få till ett beslut om huruvida förlag kan dra bort sina kataloger från ASCAP för den digitala licensieringen eller inte. Både Universal Publishing och BMG/Chrysalis har meddelat att man kommer att ta bort sina kataloger från den 1 juli, och Sony/ATV har redan gjort det. Sony/ATV har istället skrivit licensavtal direkt med streamingtjänsten. Pandora menar nu att förlagen bryter mot den interimslicens som Pandora har med ASCAP, som ska gälla fram till sista december 2015. Idag går ca fem procent av Pandoras intäkter till förlag/låtskrivare, att jämföra med t.ex. iTunes Radio, som ingått ett licensavtal på 10 procent.

”Streaming Services have 99 problems. They are…”, är titeln på en artikel från Digital Music News. Även om många av problemen kanske snarare är ett betrakta som ”barnsjukdomar” är listan ganska intressant: www.digitalmusicnews.com/permalink/2013/20130620streaming99

Lyrics-tjänsten TuneWiki kommer att stänga ned sin tjänst i juni. TuneWiki var en av de första apparna till Spotify, och har varit verksamma sedan 2007. Företaget har under årens lopp fått motsvarande ca 65 miljoner kronor i riskkapital från olika investerare, men i slutändan gick det inte att få någon affär i det hela. I ett blogginlägg skriver Larry Goldberg, som grundade TuneWiki: ”TuneWiki has come a long way from its early days, when we pioneered the inclusion of scrolling lyrics with music playback. Over time we blossomed into a vibrant social music service that has been enjoyed by millions of music lovers. We saw countless examples of passionate and inspiring personal expression using lyrics and music as the foundation. Unfortunately, everything comes to an end sooner or later and now is the time for those of us who have worked so hard for so long to move on to other journeys.”

Sonos meddelar att man nu också har integrerat bloggportalen Hype Machine i sitt underhållningssystem. Nyligen meddelades att såväl Napster som Rara integrerats.

Samsung och Jay-Z har ingått ett nära samarbete inför releasen av albumet Magna Charta Holy Grail i början av juli. Samsung har köpt 1 miljon album-downloads, för 5 dollar styck, som kommer att ges ut gratis till ägare av Samsungs Galaxy-smartphones.

Omnifone meddelar att man har fått 1,2 miljoner nya prenumeranter till sin plattform (som används av Rara och Music Unlimited bl.a.) sen i januari 2013. Katalogen består av 25 miljoner låtar och Omnifone är idag verksamma i 34 länder.

Michael Robertson, som en gång i tiden grundade och drev mp3.com, fortsätter att starta nya digitala musiktjänster. Senast ut är tjänsten UberStations, en radioportal för all radio som sänds på nätet. Sedan tidigare finns tjänsten TuneIn, som har 70 000 radiokanaler att lyssna på, och som UberStations nu vill ta upp kampen med. Efter tiden med mp3.com har Robertson bl.a. drivit MP3Tunes och Dar.FM.

Ryssland kommer att införa en ny lagstiftning som ska bemöta piratsajter kraftfullare framöver. Den ryska duman röstade igenom lagstiftningen i förra veckan, och beslutet innebär att operatörer kan bli ålagda att blockera domännamn efter domstolsbeslut. Dessutom ska IP-adresser kunna svartlistas i hela Ryssland, om en aktör fortsätter att bedriva illegal verksamhet. Samtidigt rapporteras att Vkontakte, Rysslands stora sociala nätverkssajt, börjat ta bort icke licensierad musik som laddats upp av användare.

Enligt en undersökning gjord av Asymco spenderar den genomsnittlige iTunes-användaren 12 dollar i månaden på musik genom tjänsten. Det kan jämföras med de 42 dollar som spenderades i genomsnitt för fem år sedan. iTunes har idag över 500 miljoner registrerade användare.

Daniel Johansson