20 juni 2013

MUSIKPRIS De första Det Gyldene benet-stipendiaterna presenterade

I måndags presenterades de första mottagarna av det nyinstiftade stipendiet Det Gyldene Benet, instiftat av bl.a de kvarvarande Dag Vag-medlemmarna. De första stipendiaterna är Nike Maria Markelius och Scen 44.

De kvarvarande medlemmarna i Dag Vag, Zilversurfarn, Teka Puk, Kopp Te, Tage Z Dirty och bandets impressario Lars ”Tuna” Olofsson samt de mångårige medarbetaren Ronny Mårtensson beslutade sig efter Dag Vags grundare Stig Vigs (Per Odeltorp) bortgång förra året för att bilda stiftelsen Stig Vigs Minnesfond. Syftet är att dela ut stipendier och därmed uppmärksamma musiker, institutioner, grupper eller hårt arbetande människor i musikbranschen som verkar i Stig Vigs anda.

Stiftelsen har beslutat att döpa stipendiet till Det Gyldene Benet och består av en summa pengar, ett smycke av Det Gyldene Benet (skapat av guldsmedskonstnären Annika Ekström) samt ett inramat diplom. Stipendiet kommer att delas ut till två pristagare i år. Namnet på stipendiet kommer från låten Ge Bullen ett ben. Bullen var Stig Vigs hund.

Stiftelsens motveringar lyder:

Nike Maria Markelius

Nike Maria Markelius får priset för sitt outtröttliga arbete som musiker och kompositör. Nike startade sin bana med punk gruppen Usch i ett skyddsrum under perrongen på tunnelbanestationen Näckrosen i Stockholm 1978 och har sedan gått vidare via Tant Strul till dagens Nike & Röda Orkestern. Nike har alltid med glimten i ögat i såväl medgång som motgång verkat i Stig Vigs anda och ger aldrig upp. Nike har även visat ett brinnande samhällsengagemang för den lilla människan i ett råare och tuffare samhällsklimat.

Scen 44 – Öppen scen

Scen 44 – Öppen scen, Kafé 44 har en öppen scen vilket innebär att alternativa musikgenrer som punk, reggae och hardcore får plats. Man brukar heller inte ha någon åldersgräns vilket har resulterat i att ett stort antal band, både kända och okända, spelat där.

Vi vill uppmärksamma Scen 44 på Kafe 44 för deras satsning på ungdomar och deras musicerande, oavsett musikalisk inriktning eller ålder, och för att vem som helst har tillgång till scenen. Scen 44 är en av få musikaliska live verksamheter i Sverige som jobbar på detta hedersvärda sätt och vi vill därför att Tompa Eken mottar detta stipendium som en representant för denna verksamhet. Scen 44 på Kafe 44 är ett ställe som låg Stig Vig varmt om hjärtat.

Vi hoppas och tror att nästa ”Stig Vig” kommer ur Scen 44:as musiksatsning.

I veckan uppmärksammade stiftelsen Stig Vigs musikaliska verk genom sin andra hyllningskonsert på Mosebacke Terrassen, där gäster och vänner tolkade Dag Vags musik.  I samband med hyllningskonserten delades Det Gyldene Benet ut till årets stipendiater.

Claes Olson