19 juni 2013

FESTIVAL Hultsfredsfestival(er) även nästa år

Den till trakterna av Arlanda flygplats flyttade Hultsfredsfestivalen blev en mångmiljonförlust. Men arrangören FKP Scorpio meddelar att det blir festival på STOXA-området i Sigtuna kommun även nästa år. Även nya ”This is Hultsfred” i Hultsfred sänder signaler om återkomst 2014.

Enligt tidningsuppgifter gick det som kommit att kallas för ”Hultsfredsfestivalen” med citationstecken med fem miljoner i förlust. De 17 000 som hgade behövts för att nå break even blev istället 12 500 spritt över en- och flerdagsbiljetter. Men FKP Scorpios VD Folkert Koopmans har trots detta meddelat att det blir festival på samma plats även nästa sommar. Dock under nytt man och med tyngre huvudattraktioner. Koopmans har till media nämnt namn som Radiohead eller Björk. Rekordåret 2005 besöktes Hultsfredsfestivalen av 31 800. I och med årets förlust har festivalen gått minus tre år i följd.

I ett pressmeddelande skriver Scorpio efter festivalen:

Under årets Hultsfredsfestival har uppemot ett hundra enastående band och artister bjudit besökarna på magiska upplevelser. Sammanlagt har 12.500 människor under festivalens tre dagar löst biljett för att samlas på det nya festivalområdet STOXA strax utanför Arlanda.

 Vi vill rikta ett innerligt, varmt tack till besökarna som har varit fantastiska på alla tänkbara vis. På ett nytt, vackert grönskande område lyckades vi tillsammans att skapa en skön festivalkänsla. Samtidigt bekräftar både polis och säkerhetsansvariga på plats att festivalen har varit lugn och städad, med en publik som visat ett ansvarstagande och respekt gentemot både varandra och arrangören.

Genomförandet av festivalen har gått väldigt bra och vi har fått en fantastiskt fin respons från besökarna. Vi lyckades däremot inte nå våra ambitioner publiksmässigt och ska nu sätta oss ner och utvärdera festivalen. Vi ser fram emot många fler evenemang på Stockholm Outdoor Exhibition Area (STOXA)” säger Folkert Koopmans, vd FKP Scorpio

Direkt efter nedmontering av Hultsfredsfestivalen fortsätter FKP Scorpio Sweden sitt arbete inför sommarens kommande två festivaler Bråvalla Festival 27-29 juni i Norrköping och Getaway Rock Festival 8-10 augusti i Gävle samt kommande konserter med bland annat Leonard Cohen, The Lumineers och Bastille som är några av de namn som är inbokade under året.”

Till Bråvallafestivalen säger sig Scorpio vara nära 40 000 sålda biljetter

I Hultsfred svarade en nystartad förening med festivalen ”This Is Hultsfred.” Band som Sator och Nomads toppade en festival med blygsammare ambitioner än tidigare i Smålandsmetropolen. Några resultat och publiksiffror har ännu inte presenterats, men till lokala medier har arrangörerna sagt att man siktar på en festival äv en nästa år.

Lars Nylin