18 juni 2013

ORGANISATION Stim i nytt europeiskt samarbete

Stim och de brittiska och tyska motsvarigheterna, PRS for Music och GEMA, kommer att ingå ett samarbete för att förenkla licensiering och hantering av nationella såväl som europatäckande musikrättigheter. Den samlade repertoaren blir en av de största i Europa, med flera miljoner verk tillgängliga för nedladdning, abonnemangs- och streamingtjänster.

 

Som en del av detta initiativ kommer GEMA bli aktieägare och kund till International Copyright Enterprise AB (ICE) – bolaget som grundades av PRS for Music och Stim 2007. ICE kommer att utöka sina nuvarande tjänster för hantering av musikrättigheter, både för de upphovsrättsorganisationer som äger aktier och för övriga upphovsrättsorganisationer som är kunder. I sinom tid kommer ICE även skapa en audiovisuell databas för hantering av musik i film och tv.

– Jag är övertygad om att vårt samarbete kommer innebära en modernare och mer kostnadseffektiv hantering av musikrättigheter i Europa. Detta initiativ är helt enkelt en respons på marknadens efterfrågan – musik måste kunna distribueras var som helst, när som helst och på vilken plattform som helst – vilket gynnar både konsumenterna och musikskaparna. Vårt gemensamma mål är att kunna utföra musiklicensiering och royaltyutbetalningar så effektivt som möjligt. På så vis uppmuntras marknaden för lagliga musiktjänster som ger musikälskare möjlighet att njuta av ännu mer musik, säger Kenth Muldin, vd för Stim.

Stim, PRS for Music och GEMA kommer parallellt etablera ett licensieringsnav där den nationella repertoaren från de tre upphovsrättsorganisationerna samlas. Dessutom kommer man att erbjuda licensieringstjänster till liknande organisationer i andra länder, det vill säga andra rättighetshavare av gränsöverskridande europeiska online-rättigheter, såväl musikförlag som upphovsrättsorganisationer. Med planerad start 2014 (är föremål för konkurrensprövning) kommer denna nya joint venture använda de högklassiga copyright- och online-bearbetningstjänsterna från ICE, som i sin tur kommer arbeta parallellt med den framtida världsomspännande repertoardatabasen Global Repertoire Database (GRD).

Lars Nylin