18 juni 2013

DIGITALNYTT notiser

Nyheter om bland annat Rdios fortsatta uppgång och Songbirds fall.

Ampya heter en ny tysk streamingtjänst som just lanserats. Bakom tjänsten står ProSiebenSat.1, som bl.a. äger SBS Broadcasting.

När Mando Diao nyligen släppte Infruset i guldutgåva, genomförde man ett samarbete med mobiltillverkaren HTC i form av en exklusiv förhandslyssning av nya singeln Säv säv susa, på www.htcnews.se/mando-diao.

Rara och Sonos meddelar att Rara nu finns att använda i Sonos Wireless HiFi System. Rara finns än så länge i betaversion på plattformen. Sedan tidigare finns också Napster att använda på Sonos.

De stora kinesiska musiktjänsterna Baidu Music, Cool Music och Xiami gick den femte juni över från gratisabonnemang till att erbjuda nya betalabonnemang. Enligt Hypebot är det påtryckningar från rättighetshavarna som gjort att alla tre tjänster nu väljer att ta betalt för innehållet.

Rdio meddelar att man nu lanserat tjänsten i ytterligare sju länder: Malaysia, Hong Kong, Colombia, Chile, Tjeckien, Schweiz och Polen. Totalt finns Rdio nu i 31 länder, dock ännu inte i länder som Ryssland, Japan och Indien.

Musiktänsten Songbird har tagit beslutet att lägga ned sin verksamhet. Tjänsten, som baserades på en open source musikspelare för webben, hade huvudmålet att fungera som en rekommendationstjänst, och hjälpa användare att hitta ny musik. Konkurrensen från Soundcloud och andra streamingtjänster har dock gjort att man inte fått någon affär i det hela. Songbird fick totalt ca 70 miljoner i riskkapital under resans gång.

Lagom till att Apple presenterade iTunes Radio, introducerade Grooveshark en radiofunktion, som gör om den egna lyssningen till radiokanaler. Man kan dels lyssna på vad någon annan lyssnar på, eller låta andra användare lyssna på sin egen ström. Funktionen att kunna spela in ”voice commentary” till musiken finns också.

I Frankrike har Hadopi-arbetet nu kommit fram till den första personen som får sin internetuppkoppling avstängd. Personen ifråga har konsekvent vägrat reagera på de olika nivåerna av varningar, och kommer nu att få uppkopplingen avstängd i 15 dagar. Eller, åtminstone delvis, mail, instant messaging som t.ex. Skype och andra liknande tjänster kommer fortsätta fungera även under perioden.

Amerikanska BMI har stämt Pandora, för att få till stånd högre royalty-nivåer. Pandora köpte nyligen upp en radiostation i South Dakota, i ett försök att få till licenser baserade på att de skulle vara ”vanlig” radio.

Daniel Johansson