13 juni 2013

SKIVBOLAG Astridmusiken digitalt via Universal

Tjolahopp – Här kommer Pippi Långstrump! Och Sjörövar-Fabbe, Malins lilla Skrållan, Världens bästa Karlsson och alla de andra älskade Astrid Lindgren-sångerna. Från juni månad finns originalmusiken från SF:s Astrid Lindgren-filmer ute digitalt. Därmed är en av de stora svenska barnmusikskatterna för första gången tillgänglig i digitalt format.

I Spotify kan man antingen söka efter delar av materialet eller ta del av hela samlingen via en ny Astrid Lindgren-applikation i Spotify. Publiceringen av inspelningarna har blivit möjlig tack vare ett samarbete mellan Saltkråkan AB, Svensk Filmindustri och Universal Music.

– Vi på SF är väldigt glada över det här samarbetet med Universal Music. Musiken ur Astrid Lindgrens filmer är minst sagt en kulturskatt att värna om och på ett nytt och spännande sätt göra tillgänglig för både gamla och nya generationer, säger Stefan Klockby, Informationschef på Svensk Filmindustri.

Det handlar om sånger, repliker och berättelser ur 19 klassiska filmer – om Saltkråkan, Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Karlsson på taket, Bröderna Lejonhjärta, Madicken, Ronja Rövardotter, Bullerbyn, Rasmus på luffen, Lotta på Bråkmakargatan och Kalle Blomkvist.

Här finns förstås åtskilliga pärlor av Georg Riedel, som Idas sommarvisa och Fattig bonddräng ur Emil i Lönneberga, liksom Jan Johanssons Pippi Långstrump-låt. Men även Björn Isfälts suggestiva melodier från Ronja Rövardotter, Bengt Hallbergs ”Pilutta-visa” ur Madicken och Gösta Linderholms ”Luffarvisa” ur Rasmus på luffen.

Totalt är det 193 spår med en sammanlagd speltid på över 14 timmar som nu släpps digitalt. Dessutom kommer tre Emil-berättelser som lästs in av Astrid Lindgren att göras tillgängliga samtidigt.

Lars Nylin

På bilden ses Per Sundin (Universal), Stefan Klockby (informationschef SF) och Johannes Sjöberg (Universal) skåla i läsk.