30 maj 2013

FESTIVAL Miljövänligt Way Out West 2013

På Way Out West 2012 serverades endast vegetarisk mat på område – ett drygt hundratal olika vegetariska rätter. Skälen till detta var  bl.a nyckelbegrepp som miljö och hållbarhet, alternativitet och normativitet, djurrätt, genus, pacifism, hälsa, upptäckarglädje. Eftersom de miljömässigt negativa effekterna av festivalarrangemanget på det sättet reducerades och såväl publikens som artisternas uppskattning av initiativet ökat så har arrangerande Luger beslutat att fortsätta spå samma linje även i år.

”Way Out West vill fortsätta gå framåt, vi tror vi kan bli ännu bättre. Utan att trumma sig på bröstkorgar ska festivalmaten gå från statement till upplevelse, vilket vi jobbar hårt på. Vi kommer presentera menyer och aktörer som förhoppningsvis i sig lockar besök och höjer kicken på plats. Och nej, det blir inget kött i år heller. 

Siffror visar på att ni gillar det, om inte annat så fattar ni det. Annars finns en hel stads rikedom att ta del av. På Way Out West försöker vi mäta rikedom i andra termer. Ett litet ställningstagande som förhoppningsvis ska smaka. Bon appetite!”

I år kommer Weekday at ta fram kläder  i ekologisk material l – bomull som odlats utan bekämpningsmedel eller konstgödning – till festivalens funktionärer och merchandise.

Way Out West handlar i första hand om musik, betonar Luger i ett pressmeddelande. Men det finns andra områden vi tar på lika stort allvar: miljö och hållbarhet. 2013 års upplaga av Way Out West innebär ytterligare steg mot en än mer hållbar festival. Den här gången tar också kläderna sitt ansvar. Tack vare samarbetet med Weekday som ny officiell partner kommer all egenproducerad merchandise och alla funktionärskläder att vara framtagna i ekologiskt material.

Claes Olson

Way Out West 2013
NEIL YOUNG & CRAZY HORSE
THE KNIFE
KENDRICK LAMAR
CAT POWER
BEACH HOUSE
AZEALIA BANKS
PHOSPHORESCENT
JAMES BLAKE
GRIMES
BAT FOR LASHES
GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR
LOCAL NATIVES
TAME IMPALA
SOLANGE
DANNY BROWN
DISCLOSURE LIVE
HAIM
OF MONSTERS AND MEN
ALABAMA SHAKES
GOAT
ANGEL HAZE
TOM ODELL
JUPITER & OKWESS INTERNATIONAL
JUNIP

Stay Out West
UNKNOWN MORTAL ORCEHSTRA
PISSED JEANS
IRIS DEMENT
MOUNT KIMBIE
MONEY
SKATERS
DEPTFORD GOTH
MARIAM THE BELIEVER
SOHN
MIKAL CRONIN
SWIM DEEP
AUSTRA
STEVE MASON
THE STAVES
JULIA HOLTER
AMASON

Film

Fiction: THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN av Felix Van , BEFORE MIDNIGHT av Richard Linklater, FRANCES HA av Noah Baumbach, INTERIOR. LEATHER BAR. av James Franco & Travis Mathews och PEACHES DOES HERSELF av Peaches

Documentary: NUG – VANDAL IN MOTION av Lars Berge & Akay, HENRIC DE LA COUR av Stefan Frössén, PETEY & GINGER av Ada Bligaard Søav, BELLEVILLE BAAV av Mia Engberg och FREE ANGELA AND ALL POLITICAL PRISONERS av Shola Lynch