16 maj 2013

POLAR MUSIC PRIZE Konserter med årets Polarpristagare

I samband med årets utdelning av Polar Music Prize kommer årets Polarpristagare Youssou N’Dour att ge en unik konsert på Stockholms Konserthus 28 augusti. Tidigare på kvällen samma dag dag ger dessutom Norrbotten NEO en hyllningskonsert som porträtterar den finska kompositören Kaija Saariahos musik.

Youssou N’Dour ger en unik tillsammans med sitt legendariska band Super Étoile de Dakar, som idag ger ytterst få konserter. Konserten med Youssou N’Dour och Super Étoile de Dakar arrangeras av Polar Music Prize i samarbete med Live Nation Sweden och Stockholm Konserthus.

Några dagar innan inleder Kaija Saariaho dessutom årets Östersjöfestival. Under öppningskonserten uppförs hennes nyskrivna verk Sombre, som då även får sin europeiska premiär.

– Jag är oerhört förväntansfull inför att få ha europeisk premiär av mitt nya verk Sombre på årets Östersjöfestival, säger Kaija Saariaho. Östersjöfestivalen värnar om många viktiga frågor som ligger mig varmt om hjärtat, jag blev väldigt glad när jag tillfrågades.

I februari uruppfördes Sombre i Rothko-kapellet i Houston, Texas. Verket är uppbyggt kring sång och basflöjt, och Camilla Hoitenga (basflöjt) och Daniel Belcher (sång) som medverkande i USA kommer även att vara med vid framförandet i Berwaldhallen i Stockholm.

– Jag känner Kaija som både vän och kollega sedan många år och anser att hon är en av de absolut viktigaste tonsättarna i världen idag, säger Esa-Pekka Salonen, dirigent, kompositör och konstnärlig ledare för Östersjöfestivalen.

Kaija Saariaho är den tredje i raden av Polarpristagare som medverkar i Östersjöfestivalen. Tidigare år har även dirigenten Valery Gergiev och körledaren Eric Ericson medverkat.

Claes Olson 

Bilden: Youssou N’Dour Foto: Veronique Rolland