16 maj 2013

DIGITALNYTT Notiser

Den här veckan presenterade Google sin nya streamingtjänst All Access. MI / Digitalnytts redaktör Daniel Johansson berättar mer om både All Access, UndergroundMusic.com och andra nyheter.

Under onsdagen presenterade Google sin nya streamingtjänst All Access. Tjänsten fungerar på precis samma sätt som övriga streamingtjänster, med samma prismodell, och finns för Android direkt från start. Till en början kommer tjänsten enbart att finnas tillgänglig för amerikanska användare, men successivt under 2013 kommer den släppas runt om i världen.

UndergroundMusic.com är en ny steamingtjänst som fokuserar på att vara en samlingsplats för DIY- och indieartister. Själva streamingen är gratis, men det finns möjlighet att såväl köpa låtar som donera direkt till artister, och tjänsten är direktintegrerad med Facebook.

SoundCloud har öppnat nytt kontor i New York och anställt Dan Gerber som tidigare var Director Of Strategic Partnerships på Pandora.

Qlikview har släppt en intressant applikation man kallar Eurivisionizer (http://bit.ly/10yZCVS), som visualiserar mängder av data kring Eurovision Song Contest ända tillbaka till år 1956.

Yala Music, en stor musiktjänst i de arabisktalande länderna, lanserade nyligen Yala Backstage, en plattform som ska hjälpa artister att skapa intäkter genom sociala medier och t.ex. YouTube. Själva beskriver man Yala Backstage på följande sätt: ”It coordinates multiple tasks simultaneously, from managing the artists’ online presence on YouTube, Yala, Facebook and Twitter, as well as via their mobile applications, to hyping their latest releases and monetizing their content.”

BitTorrent fortsätter släppa verktyg baserat på sitt protokoll, nu senast BitTorrent Bundles som framför allt kan användas som ett promotion-verktyg eller EPK. Distributionen av innehållet sker med P2P, och en ”bundle” kan endera användas gentemot fans eller mer slutet. I ett mail från BitTorrent förklarar man konceptet: ”Download the BitTorrent Bundle and there will be free content for fans up front. Share your email address and you will unlock additional premium content. In theory the gate could be a pay gate, or a pay-what-you-want-gate or a drive to iTunes or a like on Facebook. We feel that should be up to the content creator.” BitTorrent Bundles är än så länge lanserat i Alpha-version.

RIAA (Recording Industry Association of America) har gjort en uppdatering av vad ”guld” och ”platina” betyder i den digitala sfären. Streamingtjänster som Spotify, Rdio, YouTube och VEVO ingår numera, och 100 uppspelningar jämförs med ett sålt exemplar. Det innebär att 50 miljoner strömmar betyder guld och 100 miljoner strömmar platina. Cary Sherman, CEO på RIAA, kommenterar: ”Including music streaming in Gold & Platinum awards marks the continued evolution of the industry’s premier program for recognizing artistic achievement, and it reflects the wide spectrum of ways consumers enjoy music from their favorite bands.”

YouTube har just lanserat en pilot med strax över 50 betalkanaler, något som länge efterfrågats från innehållsägarna. Bland de medverkande finns t.ex. Sesame Street, Comedy.TV, TNA Wrestling, National Geographic m.fl. Prenumerationskostnaderna börjar vid 1 dollar i månaden och går uppåt.

Daniel Johansson