7 maj 2013

PRIS Polarpriset till Youssou N’Dour och Kaija Saariaho

2013 års mottagare av Polar Music Prize är nu officiella. Mottagare är Youssou N’Dour och Kaija Saariaho.  Priset delas i år ut 27 augusti i Stockholms Konserthus.

Juryns motivering lyder för Youssou N’Dour:

Polarpriset 2013 tilldelas Youssou N’Dour från Senegal. En västafrikansk griot är inte bara en sångare utan en historieberättare, poet, lovsångare, underhållare och muntlig historiker. Youssou N’Dour förvaltar griottraditionen och visar att den även kan användas för att berätta om hela världen. Med sitt exceptionellt svängiga band Super Étoile de Dakar (Dakars stjärna) och sina musikaliskt banbrytande och politiska soloalbum har Youssou N’Dour verkat för att minska motsättningar mellan sin egen religion, islam, och andra religioner. Hans röst rymmer en hel kontinents historia och framtid, blod och kärlek, drömmar och kraft.

Prismotivering för Kaija Saariaho:

Polarpriset 2013 tilldelas Kaija Saariaho från Finland. Utbildad vid IRCAM i Paris, ett institut för forskning och studier av elektroakustisk konstmusik, har Kaija Saariaho utvecklats till en unik kompositör, en dotter till en metallarbetare som omprövar vad musik kan vara. När hon växte upp kom inte musiken som inspirerade henne från radion utan från kudden; där fanns musiken hon drömde om. Kaija Saariaho kombinerar akustiska instrument med elektronik och datorer. Hon har skrivit både kammarmusik, orkesterverk och operor. Kaija Saariaho är en modern mästare som breddar våra hörselgångar och får våra stigbyglar att bli nyförälskade.

H.M. Konungen delar ut priset, som uppgår till 1 miljon svenska kronor till respektive pristagare, tisdagen den 27 augusti i Stockholms Konserthus. Efter prisutdelningen följer en bankett i VinterträdgårdenGrand Hôtel.

TV 4 direktsänder prisutdelningen. Senare på kvällen sänds ett sammandrag från ceremoni och bankett.

Polar Music Prize instiftades 1989 av Stig ”Stikkan” Anderson, en legend i den svenska populärmusikens historia. Stig Anderson var förläggare, textförfattare samt manager för ABBA och hade en nyckelroll i bandets fantastiska framgångar. Prisets namn är hämtat från Stig Andersons lika legendariska skivbolag, Polar Music.

Polar Music Prize är ett internationellt musikpris som delas ut till individer, grupper och institutioner som ett bevis på exceptionella bedrifter som utförts inom skapandet och framskridandet av musik.

Polar Music Prize belönar två pristagare för att fira musik i alla dess olika former samt för att betona den ursprungliga intentionen med priset; att bryta ner musikaliska barriärer genom att föra samman människor från olika delar av musikvärlden.

Styrelsen för Polar Music Prize består av representanter från familjen Anderson, SKAP och STIM. Uppgiften att granska priskandidater samt att välja slutgiltiga pristagare tillfaller Prisnämnden för Polar Music Prize. Denna består av internationellt kända artister och musiker samt andra nyckelpersoner inom den svenska musikvärlden.

Lars Nylin