7 maj 2013

MUSEUM ABBA-museet invigt

I går var det galainvigning för ABBA The Museum på Djurgården i Stockholm. Tre av fyra ”Abbor” fanns på plats – Agneta Fältskog är  just nu i London och gör internationell promotion frö sitt kommande soloalbum. ABBA:s enorma genomslag internationella märktes bland annat genom att ett stort antal fans, vissa så långväga som från AustralienNya Zeeland och Mexico, jublande trängdes kravallstaketet för att få en chans att se sina idoler.

I invigningsshowen medverkade artister som Magnus Carlson, Sarah Dawn Finer, Timbuktu, Moneybrother och Tommy Körberg, allt i musikalisk regi av Magnus Frykberg. Showen avrundades av att Björn Ulvaeus höll det officiella öppningstalet till tonerna av Thank You For The Music följt av allsång och fyrverkerier.

Den långa vägen till ABBA-museet inleddes redan 2006. I ett första skede skulle museet ligga där Fotografiska Museet ligger i dag. Till sist blev det Djurgården, intill Gröna Lund. Museet är uppbyggt kronologiskt. Efter en inledande film av Jonas Åkerlund följer en guidad tur genom kvartettens historia. Från starten i småländska Gamleby Folkets Park och vidare via vinsten i Eurovision Song Contest 1974. Man får bland annat besöka Polarstudion och skrivarstugan på Viggsö i Stockholms skärgård, liksom Stikkan Andersons kontor och Owe Sandströms syateljé – där de flesta av bandets klädkreationer skapades. Besökarna kan även leka ABBA genom att agera medlemmar på scenen i en 3D-show.

Invigningen av ABBA The Museum innebar också öppnandet av Swedish Music Hall of Fame i samma byggnad på Djurgårdsvägen 68. I Swedish Music Hall of Fame ska historier från den svenska populärmusikens utveckling från tidigt 1920-tal fram till idag berättas. Här möter besökaren musiken och dess tidsanda, från Ernst Rolf till Swedish House Mafia. Varje decennium representeras av ett eget rum där tiden fångats genom musikvideos, texter, objekt, med mera.

Swedish Music Hall of Fame är en musikalisk mötesplats med utställningar som ska lyfta fram vårt svenska kulturarv. En av intentionerna är att öka kunskapen och intresset för svensk populärmusik och dess historia. Journalisten Jan Gradvall står bakom den skriftliga sammanfattningen av varje årtionde. Biografier om de olika artisterna har skrivits av Bengt Palmers.

Den inledande tidslinjen i utställningen ger exempel på hur musik, media, teknikutveckling och samhälle påverkar varandra, i stort och smått. Från kristallmottagare och stenkakor via vinylplattor, freestyles och CD-skivor till dagens ”abstrakta moln”. Med start i 20-talets tillgängliggörande av musiken genom radiosändningar och skivspelare till den gränslösa musikvärld som finns idag.

I utställningen visas objekt från utvalda svenska artister såsom Monica Zetterlund, Zarah Leander, Hasse & Tage, Cornelis Vreeswijk, Yngwie Malmsten, First Aid Kit, Carola och Povel Ramel.

ABBA-museet drivs av ett företag där Björn Ulvaeus är den störste delägaren. Swedish Music Hall of Fame sköts av en stiftelse.

Claes Olson