2 maj 2013

DIGITALNYTT Notiser

MI / Digitalnytts redaktör Daniel Johansson guidar våra läsare i den digitala musikgalazen. Deena vecka handlar det om allt från WiMP:s nya samarbete med 3 till Spotifys nya funktion Discover.

WiMP och 3 meddelar att man har ingått ett samarbete som innebär att 3:s kunder kommer att få bundlade erbjudanden med Premium-abonnemang från WiMP. Fredrik Nyström, vd för WiMP i Sverige, kommenterar:

”Precis som WiMP så är 3 en utmanare på en tuff marknad. Vi snackar samma språk och kommer att kunna göra mycket roligt för våra gemensamma kunder framöver.”

Företaget BitTorrent blir allt mer aktiva i att utveckla P2P-marknaden. Nyligen lanserades BitTorrent Live, en livestreaming-tillämpning av BitTorrent-protokollet, och nu meddelas att man också lanserar BitTorrent Labs, som bl.a. fokuserar på musikdistribution. Syftet är att hjälpa nystartade verksamheter inom P2P-området att få en ”skjuts framåt” med hjälp av BitTorrent. Bland de områden som nämns finns ”music discovery and usage, personal file sharing, live streaming, P2P technologies.”

Rich Reily, som tidigare varit på Yahoo!, tar över rollen som vd för Shazam. Nuvarande vd:n Andrew Fischer blir istället Executive Chairman. Reily tar över driften av verksamheten, medan Fischer i fortsättningen ska fokusera på framtida strategier för bolaget.

Soundrop har lanserat topplistor över vilken musik som är mest populär i de olika lyssningsrummen. Listorna är genrebaserade och gör att användare kan spela upp topplistorna direkt som spellistor i Spotify. Soundrop har blivit en mycket populär Spotify-app, många rum innehåller ofta över tusen samtidiga användare. Rummen Chill Out och Dubstep är två populära rum, med totalt 3 miljoner unika användare som varit i rummen. Soundrop meddelar också att man har uppdaterat sin webbaserade spelare, http://play.soundrop.fm, med ny funktionalitet.

Åklagare Fredrik Ingblad har yrkat på att domännamnet piratebay.se ska ”förverkas”, d.v.s. att domänen tas bort genom att få ett beslut att den är ett hjälpmedel vid brott. Ingblad vill också att .SE, som hanterar toppdomänen i Sverige, stänger ned åtkomsten till domännamnet. Pirate Bay använder sig numera av Islands toppdomän, .is, vilket innebär att också Island skulle behöva genomföra samma process om det ska få någon effekt.

Musikdejtingtjänsten Tastebuds har fått motsvarande c:a 4 miljoner kronor i nytt kapital. Tjänsten har över 100 000 användare, och grundaren Alex Parish säger till CMU: ”It’s proved to be an extremely effective social connector as a massive 43% of first messages sent get a reply. We’ve also been contacted by half a dozen married couples who met on the site and there’s already a Tastebuds baby on the way”.

AOL Music sade i fredags upp alla anställda på avdelningen. Uppsägningarna påverkar ett flertal av de musikrelaterade företag som AOL köpt upp under det senaste decenniet, däribland webbradiotjänsterna Spinner.com och Slacker.com.

Bandzoogle.com är en plattform som underlättar för artister att skapa hemsidor. Nyligen avslöjades att man köpt upp NoteWay Media, som var en ”konkurrent” på området, med ett starkt fokus på jazz och klassisk musik.

Funktionen Discover, som Spotify avslöjade i december förra året, börjar nu rullas ut successivt på de olika plattformarna. Rekommendationsfunktionen baseras på den musik man tidigare lyssnat på.

Daniel Johansson