23 april 2013

MUSIKPRIS Årets Ted Gärdestad-stipendiater

Josef Johansson och Anna Jalkéus har utsetts till årets Ted Gärdestadstipendiater. Josef johansson är just nu aktuell med sin debutsingel Baby Baby. Anna Jalkéus studerar för närvarande jazzsång på Kungliga Musikhögskolan

Ted Gärdestadstipendiet syftar till att stödja och uppmuntra unga kompositörer och artister. Josef Johansson är född 1993 och är förutom sin debutsingel Baby, baby i år även aktuell med sin självbiografiska bok Vill du dö nu eller senare?. Det är dessutom redan klart att regissören Amir Chamdin kommer att filmatisera boken.

Josef Johanssons debutsingel ligger just nu på A-rotation på P3 Metropol och lades upp på YouTube i början av denna vecka. I skrivande stund har den passerat 36 000 views. På den brittiska sajten Scandipop recenseras singeln med konstaterandet: ”We think we might be onto something big here. But deservedly so. That chorus deserves a million more YouTube listens. Oh, and we also quite enjoy the parts during the second verse where it sounds like an electronic generator is malfunctioning.”

Anna Jalkéus är född 1992 och vann 2004 Lilla Melodifestivalen med gruppen Limelights, vilket ledde till en guldskiva för samlingsalbumet Lilla Melodifestivalen. För närvarande studerar hon jazzsång på Kungliga Musikhögskolan och skriver både jazz, pop och singersongwriter-pop för harpa.

Stipendierna delas ut 6 juni i samband med Ted Gärdestad-evenemanget Sol, vind och vatten under Sollentuna nationaldagsfirande.

Ted Gärdestads minnesfond är grundad av Kenneth Gärdestad och Janne Schaffer och stipendiet administreras av SKAP. Stipendiesumman är 40 000 kr. Ted Gärdestad var medlem i SKAP och mottog SKAP-stipendium 1975. Fjolårets stipendiat Filip Åhlman är just nu aktuell med singeln Aldrig mer.

Claes Olson