9 april 2013

DIGITALNYTT Notiser

Veckans digitala notiser med Musikindustrins Daniel Johansson.

Ryktena om att Spotify skulle integrera video i sin tjänst visade sig vara falska, eller åtminstone före sin tid. Istället har Rdio nu släppt sin videotjänst, Vdio, med TV-serier och filmer. Tjänsten finns tillgänglig för Rdio-abonnenter i Storbritannien och USA.

Om du har en katt, en förstärkare, och någon form av möjlighet att ta foton, är http://catsonamps.tumblr.com troligen rätt plats för dig (från avdelningen för udda nörderi).

Under de första åren av sin existens använde sig Pirate Bay av toppdomänen .org, men i samband med rättegången bytte man till toppdomänen .se. Nu har man återigen bytt toppdomän, till Grönlands toppdomän .gl, enligt dem själva i ”förebyggande syfte” eftersom man tror att de svenska myndigheterna snart kommer att beslagta .se-domänen. Vem som registrerat domänen syns på http://whois.domaintools.com/piratebay.gl.

Digital Music News har släppt en liten fin gif-animation över hur intäktsfördelningen till repertoarägare i USA sett ut för olika format sedan år 1973. www.digitalmusicnews.com/permalink/2013/20130404forty

ReDigi, som säljer ”begagnade” digitala musikfiler, fick domslutet mot sig när en federal domare i New York nyligen beslutade att verksamheten strider mot upphovsrätten.

YouTube har ingått globalt licensavtal med Universal Music Publishing och franska SACEM. Avtalet gäller både för ”orginalmaterial” och sådant som laddas upp av användare.

Spotify ingår allt fler avtal med olika former av ”vidare-leverantörer” av tjänsten. Samsung, Philips, Toshiba, Ford, Volvo är bland de företag som meddelat integrering av tjänsten i sina produkter, och nu senast meddelade LG att man kommer ha med Spotify som app i sina blu-rayspelare och hemmabiosystem.

Både Songkick och BandsInTown har uppgraderat sina mobilappar med en del ny funktionalitet, t.ex. möjligheten att kunna köpa biljetter direkt i apparna och synka sina musikpreferenser från bl.a. Spotify, Google Play och Rdio.

Ryktena kring Apples nya streamingtjänst fortsätter att cirkulera, och i en artikel hos CNET säger ”källor” att licensavtalen är ”nära” att finnas på plats. Pandoras aktie sjönk med 7,7 procent som ett resultat av artikeln.

Daniel Johansson