28 mars 2013

EUROVISION SONG CONTEST Semifinalerna klara

SVT:s Executive Producer Martin Österdahl och Show Producer Christer Björkman har presenterat startordningen för de tävlande länderna i semifinalerna vid Eurovision Song Contest i Malmö i maj.

Bidragen från Storbritannien, Tyskland, Italien, Frankrike och Spanien är liksom värdlandet Sverige direktkvalificerade till finalen, där Sverige har fått startnummer 16. Startordningen för de övriga bidragen bestäms efter den andra semifinalen 16 maj.

Efter en permanent regeländring av EBU beslutar nu värdlandet om startordningen för bidragen i ESC, efter att en grupplottning gjorts som placerar bidragen i en av de två halvor som varje semifinal delats in i.

– Vi är glada över att vi fått gehör för denna regeländring, säger Martin Österdahl. Nu har vi kunnat planera ordningen på bidragen utifrån hur varje låt bäst bygger ett spännande, varierande och dynamiskt program. Vi blandar olika musikaliska, kulturella, språkliga och sceniska uttryck så att varje enskilt bidrag mer kommer till sin rätt.

Claes Olson

Semifinal 1 / 14 maj
1. Österrike
2. Estland
3. Slovenien
4. Kroatien
5. Danmark
6. Ryssland
7. Ukraina
8. Nederländerna
9. Montenegro
10. Litauen
11. Vitryssland
12. Moldavien
13. Irland
14. Cypern
15. Belgien
16. Serbien

Semifinal 2 / 16 maj
1. Lettland
2. San Marino
3. Makedonien
4. Azerbajdzjan
5. Finland
6. Malta
7. Bulgarien
8. Island
9. Grekland
10. Israel
11. Armenien
12. Ungern
13. Norge
14. Albanien
15. Georgien
16. Schweiz
17. Rumänien

Bilden: Martin Österdahl och Christer Björkman