27 mars 2013

PRIS Final för Musik Direkt i Västerås

I maj är det Västerås tur att välkomna alla länsvinnare i Musik Direkt. Det här är första gången som två län samarbetar med Riksfestivalen; Västmanlandsmusiken och Musik i Dalarna. Runt om i Sverige har över 2400 ungdomar deltagit i Musik Direkts deltävlingar för att nå Riksfestivalen – en tredagars festival 9-11 maj i delar av Västerås City och i Konserthuset. Bland tidigare vinnare finns Sabaton, Malena Ernman, Laleh, Abalone Dots, José González, Cardigans, Timo Räisänen och Amanda Jensen.

I Konserthuset i Västerås kommer det att finnas ett mindre festivalområde med montrar och aktiviteter. Under festivalen arrangeras också workshops med inriktning Musik & Bransch. Under två konsertkvällar uppträder finalisterna och festivalen avslutas tredje dagen av en guldkantad galafinal med prisutdelning, gästframträdande av Abalone Dots, internationella gästartister samt pristagare! Riksfestivalens priser är turnéer och festivalspelningar av olika slag, både i Sverige och utomlands.

Gästartister Abalone Dots vann finalen i Musik direkt 2003 och har sedan dess gjort succé både i Sverige och USA med sin speciella mix av bluegrass och country. Vid Grammisgalan 2009 tilldelades gruppen priset för årets folkmusik/visa. År 2012 var de med i Melodifestivalen med låten På väg.

Juryn består i år av Josephine Forsman – trummis Sahara Hotnights, Maria Sundström – Musik Direkt Västmanland, Malin Kairis – Försäljningschef MTA production, Sam Venegas – driver musikbolaget All Systems Go, musiker, Kalle Gustafsson Jerneholm – driver Svenska Grammofonstudion i Göteborg, basist The Soundtrack of our lives, Claes Yngström – gitarrist Skyhigh och Katarina Bonander – juryns ordförande.

Lars Nylin