21 mars 2013

SKIVBOLAG Comedia 1 år

I onsdags firade Comedia sitt första år som skivbolag. Födelsedagskalaset hölls på Nalen, där flera av bolagets artister uppträdde, bl.a Ida Long, Under Lunden, Views, den singelaktuella Ted Gärdestad-stipendiaten Filip Åhlman och de två EP-aktuella banden Oh My O och VIDAR (bilden).

Sedan starten förra våren har Comedia hunnit ge ut närmare ett tjugotal titlar. Utöver de medverkande artisterna och banden på Nalen-galan arbetar man just nu även med bl.a det Berlin-baserade svenska projektet Universal Love, Linda Sahlberg , Boarding Surface, Electric Religions och Trio Laika. Utöver dessa som hoppas man inom kort kunna presentera ett samarbetsavtal med en av grundaren Claes Olsons personligen största svenska ikoner på den alternativa scenen.

På Nalen inledde Filip Åhlman kvällen med sin just nu singelaktuella Aldrig mer (vars text skildrar hans upplevelser av de första mötena med musikbranschen – och Idol…). Ida Long, som efter genombrottet med Mad World i Mad Men-trailern och fjolårets listklättrande album Walk Into The Fire just nu samarbetar med en producent i Japan, tog sedan ensam över scenen med sitt electroprojekt Ida Long vs. Mintelligence. Därefter var det dags för VIDAR att sjunga dels sin just nu PSL-aktuella Paul Simon-aktuella Kathy’s Song från fjolårets Polar Music Prize, dels en ny låt från det kommande debutalbumet som i vår ska spelas in i Woodtstock med Anna Ternheim som producent.

De kaxiga rockslynglarna i Views, som i höstas debuterade på SverigeTopplistans 25:e plats med albumet A Homp A Stomp A Jump A Shout, visade upp sig med delvis ny sättning innan albumaktuella Under Lunden spred psykedelisk stämning med sin tunga rock. Efter kavalkaden med Comedias egna artister och band avslutades sedan kvällen med Bad Man’s Jam som special guests. Bandet bokas av My Bergman på nystartade My Wave, en av Comedias samarbetspartners.

I Dj-båset alternerade medlemmar i Killerball, årets nykomlingar på Manifest, med Felicia & Lina – senare i år aktuella med en ny musikblogg.

Comedia har genom Despotz Records distributionsavtal med Playground, men släpper huvuddelen av sina digitala releaser i samarbete med X5 Music, som tillsammans med den grafiska byrån Peas 6 Understanding stod som sponsorer för onsdagskvällens gala.

Lars Nylin

Bilden: VIDAR