21 mars 2013

FESTIVAL Hultsfreds flytt till STOXA

Det faktum årets biljettförsäljning ännu inte har tagit fart och att hälften av biljetterna till Hultsfredsfestivalen säljs i Stockholm samt att  är ett par av skälen till att vd för FKP Scorpios vd Folkert Kooopmans på en presskonferens på Berns Salonger i onsdags morse offentliggjorde det tyska bolagets uppmärksammade beslut att flytta Hultsfredsfestivalen 13-15 juni till STOXA i Sigtuna kommun, fyra mil norr om Stockholm.

”Tider förändras, behov uppstår och möjligheter uppenbarar sig. Dessa tre anledningar tillsammans har lett oss till att ta ett viktigt beslut.”, skriver FKP Scorpio i sitt pressmeddelande. ”För att tillfredsställa artister, festivalbesökarna och våra egna visioner är det med blandade känslor vi lämnar en legendarisk plats, samtidigt brinner vi av entusiasm över vad vi har framför oss.”

– Något var tvunget att göras, konstaterade Folkert Koopmans på onsdagens presskonferens.

På de senaste två årens festivaler i Hultsfreda har tyska FKP Scorpio förlorat över 17 miljoner kronor.

– Förra året hade vi totalt 17 500 personer och vi hoppades på 22 000 det här året, berättade Koopmans. Men vi sålde sämre än förra året, så besökarantalet skulle bli mindre. Kanske 15 000 i slutet och då skulle det bli förlust igen.

– Tittar jag på förra årets artister så borde det ha dragit mellan 25-30 000 personer i Stockholm, men det funkade inte i Hultsfred. Det här året är av samma kvalité, och borde åtminstone sälja 20 000 biljetter. Nu har vi tillgång till närmare 3 miljoner människor i stället för 200 000.

Det nya festivalområdet på 100 hektar i STOXA mäss- och evenemangsområdet Stockholm Outdoor Exhibition Area ligger 40 km norr om centrala Stockholm och 10 km från Arlanda flygplats. Området är beläget på en gammal golfbana med ett öppet grönområde där arrangörerna kommer att bygga ett festivalområde i direkt anslutning till en campingplats med stor kapacitet.

FKP Scorpio riktar ett stort tack till Hultsfreds kommun för samarbetet under de här två åren som man har arrangerat festivalen i Småland. Ett särskilt varmt tack riktar man till kommunchef Lars Rönnlund och kommunalråd Lars Rosander.

Från Sigtuna kommun har det kommenterats att man inte kommer att ekonomiskt stödja festivalen med några skattepengar, men istället borde man kanske fokusera på de stora möjligheterna till nya inkomster av turistnäringen. Uppskattningsvis har festivalen i Hultsfred tidigare gett ett tillskott på 50 miljoner kronor.

Klara artister till Hultsfredsfestivalen 2013 är bl.a Arctic Monkeys, Portishead, Fatboy Slim, Phoenix,  Band of Horses, The Flaming Lips, Imagine Dragons, Knife Party, A$AP Rocky, Mew, Modest Mouse, Trentemøller, Tegan and Sara, Shout Out Louds, SBTRKT, Michael Kiwanuka, John Talabot, Nightlands, Parachute Youth, The Other Tribe, Adrian Lux Lorentz & Sakarias, Tweak Bird, This Is Head och Noonie Bao.

Claes Olson

Länk:

www.hultsfredsfestivalen.se