14 mars 2013

DIGITALNYTT Notiser

Hans Pandeya har dömts för svindleri, efter att i samband med försöken att köpa The Pirate Bay ha vilselett marknaden.

Under tisdagen dömdes Hans Pandeya för svindleri i Stockholms tingsrätt. Domen blev sju månaders villkorligt fängelse och 180 timmars samhällstjänst. Det var i samband med försöken att köpa upp The Pirate Bay år 2009 som Global Gaming Factory, Pandeyas bolag, vilseledde marknaden genom att säga att de 60 miljoner kronor som köpeskillingen angavs vara, skulle finnas på plats. Förutom detta stod Pandeya också åtalad för bokföringsbrott. Tingsrätten anser att varken vilseledandet eller bokföringsbrottet är så allvarliga att Pandeya ska åläggas näringsförbud.

Access Industries har investerar 60 miljoner dollar i den kommande streamingtjänsten Daisy. Tjänsten planeras släppas under sommaren 2013.

Enligt CMU dröjer den nya streamingtjänsten från Apple helt enkelt på grund av att man inte kommer överens med repertoarägarna om royalty-nivåerna. Apple ska ha gett förslaget att betalningen ska vara 6 cent per 100 streams. Detta kan jämföras med t.ex. Pandora, som betalar 12 cent per 100 streams.

Också från Apple: I förra veckan blev det känt att Apple skickat in en patentansökan som gäller teknik för att sälja begagnade digitala filer, på samma sätt som ReDigi. I januari fick Amazon igenom ett sådant patent, med en centraliserad serverarkitektur. Apples teknik ska istället bygga på en decentraliserad arkitektur.

Spotify kommer finnas tillgängligt i nya bilar både från Ford och Volvo från och med 2013. Förutom Spotify finns ytterligare ett tiotal musiktjänster tillgängliga. Båda biltillverkarna har integrerat möjligheten att kunna styra musiktjänsterna med knappar på ratten. Spotify avslöjade också nyligen att man numera har 6 miljoner Premium-kunder, av totalt 24 miljoner aktiva användare. Enligt Bloomberg sker just nu långt gångna förhandlingar för att införa Freemium-modellen även till mobiler.

Rdio har släppts i Mexiko, Irland, Island, Italien, Litauen, Lettland och Österrike. Tjänsten finns nu tillgänglig i 30 länder.

Facebook kommer att uppdatera utseendet och funktionaliteten för nyhetsflödet inom kort. I förra veckan visade man vilka förändringar det blir, bl.a. för man in bättre funktioner för filtrering för att kunna styra flödet. En ny design blir det också, som ska överensstämma bättre med mobil användning av tjänsten, samt hur musiken är integrerad, t.ex. kommer en ny rekommendationsfunktion införas. Vill man så tidigt som möjligt ta del av den nya funktionaliteten kan man gå till https://www.facebook.com/about/newsfeed och sätta upp sig på en ”lista”.

Claes Olson