4 mars 2013

ESC Anouk tävlar med låt av ”Cardigans-Tore”

Tore Johansson, mest känd för sina samarbeten med The Cardigans, har tillsammans med Martin Gjerstad och sångerskan Anouk skrivit Nederländernas bidrag till Eurovision Song Contest. Anouk hade 1997 en jättehit med Nobody’s Wife. För Johansson innebär det han tävlar i sin hemstad Malmö.

– Alltihop känns konstigt. För det första är det en märklig känsla att överhuvudtaget vara med i schlagerfestivalen, jag kommer ju från en indievärld där det nästan har varit tabu. För det andra representerar jag Holland. Och för det tredje händer alltihop i min hemstad Malmö. Jag kan ju cykla till arenan, och bara det är ju kul, säger Tore Johansson till Sydsvenskan.

Tore Johansson och Martin Gjerstad [båda manus] har samarbetat med Anouk [Sony/ATV EMI Music Publishing] en längre tid. Den nu aktuella finallåten Birds Falling Down är ett spår från ett album som trion arbetat med i två år. Det var när Anouk av TV-bolaget TROS valdes att representera Nederländerna som hon plockade just den här låten. Som Tore inte tror har någon vinstchans:

-Vi har ingen chans att vinna tävlingen. Det här är sofistikerad musik med massor av ackord i, inte alls sådan musik som vinner schlagerfestivalen. Dessutom är det en originallåt medan allt annat som skrivs till ESC är kopior på en gammal hit eftersom det är det säkraste sättet att göra en ny hit på, fortsätter han i Sydsvenskan.

Nederländerna har inte kommit topp tio i ESC sedan 1999, nu återstår det att5 se om svensk hjälp gör att  landet återkommer till de topplatser de förr ofta prenumererade på. Senast landet vann ESC var 1975 då Teach-In segrade med bidraget Ding-A-Dong.

Lars Nylin