28 februari 2013

4 SNABBA Jesper Thorsson på by:Larm

På årets by:Larm i Oslo förra helgen fångade MI:s utsända rapportörer Unn Rudolfsson och Susanne Sjöberg upp Export Music Swedens nye vd Jesper Thorsson, som var på plats både för att studera hela eventet, nätverk och se band som bl.a norska God Seed. Under vinjetten 4 SNABBA berättar han här både om sina upplevelser på by:Larm och det offentliga stödet stödet till svensk musikbransch.

Vad tycker du om årets upplaga av by:Larm? Skiljer det sig något från tidigare år? 

– Jag tycker att det är en fantastisk mötesplats! Har bara varit här en gång tidigare. Det var förra året och jag upplever det lika bra nu som då.

Tycker du att by:Larm är ett viktigt forum för svensk musik?

– Absolut, mycket bransch är på plats de här dagarna och många artister får chansen att visa upp sig. Från Sverige är det både mycket bransch och artister. Det är jättekul. Sedan har vi ju även Nordic Music Prize som ju med all rätt gick bra för Sverige i år med First Aid Kit som vinnare.

Tror du att den svenska musikexporten skulle vara ännu större om vi samarbetade mer med de övriga nordiska länderna?

– Det finns redan flera olika typer av samarbeten. De olika exportkontoren gör en hel del gemensamma satsningar och vi har också NOMEX (Nordic Music Export Programme/reds.anm) som jobbar som samlande. Men det kan bli bättre, ett ännu närmare samarbete som alla vinner på, absolut!

Vi hörde på ett seminarium tidigare i dag att Norge tenderar att ha det största offentliga stödet av alla nordiska länder när det kommer till musikbranschen. Vad kan vi i Sverige göra för att visa att det är en näring att satsa på?

– Sverige har det lägsta stödet! Sedan ett år finns det ju statistik i Tillväxtverkets rapport Musikbranschen i siffror som är ett bra verktyg. Det är en fördel att ha tillförlitlig fakta och siffror att kunna visa upp och hänvisa till. Det blir då till exempel lättare att inse att musikbranschen inte bara är något man kan använda för Sverigebilden, utan en viktig näring i sig.

Unn Rudolfsson & Susanne Sjöberg