26 februari 2013

MUSIKPEXPORT Tom Levin och Frantic Sunday till Canadian Music Week

Med nedgången i USA:s ekonomi de senaste åren har Kanada blivit ett hett alternativ att utgå ifrån för att nå Nordamerika. Canadian Music Week är Kanadas största musikmässa 19 till 24 mars. I år har man Skandinavien-fokus och Musichelp skickar därför två svenska artister till CMW och Canadian Music Fest (festivaldelen under Canadian Music Week).

–  Musichelp är kanske en doldis när det kommer till musikexport. Bolaget har dock exporterat svenska artister och musik framgångsrikt världen över. Ett exempel är bandet  You Say France & I Whistle som bl.a. spelade under Olympiska Spelen i London 2012, säger Musichelps VD Peter Åstedt i ett pressmeddelande.

Artisterna som Musichelp kommer skicka är singer/songwritern Tom Levin från Stockholm och bandet Frantic Sunday från Uppsala. Ingen av dem är någon nykomling gällande spelningar utomlands. Han representerade bl.a. Sverige under Cutting Edge i New Orleans i oktober 2012 och hade radioframgångar redan 2006. Frantic Sunday vann Tunigos tävling för okontrakterade artister 2011. De har spelat på de flesta stora festivaler i Sverige, som Peace & Love, Way Out West. Sommaren 2012 gjorde de sin första internationella festival på Szavafest i Tjeckien.

Tom Ledin jobbar nu med sitt femte album där delar är inspelat i USA och samskrivet med amerikanska låtskrivare. Han har spelat på olika showcasefestivaler runt om i USA och byggt upp ett intresse. Frantic Sunday blev omtalade på A&R-marknaden under musik konferensen Midem i Cannes i januari. Då gick Mini Cooper/BMW ut med att de kommer använda Frantic Sundays låt Things We Do för reklamkampanjer. BMW var också specialinbjudna till Midem just för sitt arbete med musik kring varumärket Minicooper.

–  Genom att Mini Cooper var ett hett samtalsämne under Midem fick vi en bra start att ta möten med olika kanadensiska och amerikanska aktörer som kommer befinna sig på plats i Toronto under CMW. Nu siktar vi på att dessa två artister får ett starkt gensvar i Nordamerika och kan bidra med att sprida svensk musik världen över fortsätter Peter Åstedt.

Lars Nylin