22 februari 2013

MUSIKPRIS Regeringen hyllade Shellback och Refused

I fredags delade handelsminister Ewa Björling ut regeringens musikexportpris för 2012. Vinnare blev producenten Johan ”Shellback” Schuster. Årets hederspris för utomordentliga och mångåriga insatser för svensk musik i utlandet gick till Refused.

– Intresset för svensk musik och den betydelse som svenska musikframgångar har på den internationella arenan går inte att underskatta, säger handelsminister Ewa Björling. Det är därför särskilt glädjande att idag få dela ut Regeringens musikexportpris till musikskapare som bidrar till att öka både kännedomen och nyfikenheten på Sverige i utlandet.

Motiveringen till Musikexportpriset 2012 lyder:

”Johan ”Shellback” Schuster har på kort tid har etablerat sig i det internationella toppskiktet som både låtskrivare och producent. Efter att 2011 ha slagit igenom stort som medkompositör och medproducent av Maroon 5:s Christina Aguilera-gästade världshit ”Moves Like Jagger” – som inte bara toppade list Billboard-listan Hot 100 i USA, utan även topplistorna i ytterligare 21 länder – fortsatte Johan ”Shellback” Schuster 2012 sin hitproduktion med nya internationella framgångar för såväl Maroon 5 som Pink, Taylor Swift, One Direction och Sean Paul. Tillsammans med kollegan Max Martin var ”Shellback” trefaldigt nominerad inför 2013 stora Grammy-gala i USA och av den amerikanska musikbranschbibeln Billboard har ”Shellback” rankats som den just nu hetaste musikproducenten i världen.”

– Det känns overkligt att få ta emot regeringens musikexportpris. Nu är nog morsan och farsan glada över att de lät mig gå loss på mitt trumset i pojkrummet i 15 år, säger Johan ”Shellback” Schuster.

Övriga nominerade var Loreen, First Aid Kit, Anders Hillborg och Swedish House Mafia.

Handelsminister Ewa Björling överlämnade även ett särskilt hederspris till hardcorebandet Refused. Hederspriset tilldelas någon som under en längre tid bidragit till svenska musikexportframgångar och främjandet av Sverige i utlandet.

Motiveringen lyder:

”För 15 år sedan omformade Refused sina revolutionära politiska idéer till musik på albumet ”The shape of punk to come”. Kvartetten blev banbrytande när den bland annat använde jazz och elektronika i sin hardcorepunk på ett sätt som ingen annan hade gjort förr. Sedan splittrades gruppen. Albumet har sedan dess hyllats som ett av de historiskt viktigaste någonsin och flera stora artister och band tillhör fansen. Att kraften finns kvar visade sig vid återföreningsturnén 2012. Den applåderades unisont över hela världen. Den stora USA-festivalen Coachella satsade miljoner för att få gruppen på affischens hedersplats vid sidan om Swedish House Mafia. Refused har lärt många i världen att stava till Umeå och är kanske den svenska grupp som haft störst musikaliskt inflytande internationellt vid sidan om ABBA.”

På prisceremonin framträdde just nu skivaktuella Little Children och Goran Kajfes, som tillsammans med Johan Skugge gjorde en personlig tolkning av Refuseds musik.

Claes Olson


Bilden: Ewa Björling och Shellback. Foto: Martina Huber / Regeringskansliet