21 februari 2013

MUSIKPRIS Pernilla Andersson får Sir George Martin Music Award

Styrelsen för Sir George Martin Music Award har utsett Pernilla Andersson till 2013 års mottagare av priset. Priset, som är på 100.000 kronor, utdelas i Malmö i maj.

Styrelsens motivering lyder:

”Med en stark egen vision har Pernilla Andersson gått sin personliga väg, samtidigt som hon med sin breda musikaliska bakgrund kunnat lyfta andra. Hon är lika skicklig bakom mixerbordet som med instrumenten och hon har en självklar närvaro längst fram i strålkastarljuset. Med ett musikaliskt avstamp i den skånska myllan har Pernilla Andersson arbetat fram en unik stil, helt i Sir George Martins anda.”

Prisutdelning sker vid en Galakväll, arrangerad av Musik i Syd, på Palladium i Malmö torsdagen den 2 maj kl 19.00. Galakvällen innehåller musikaliska hyllningar till såväl Pernilla Andersson som Sir George Martin.

Så här kommenterar Pernilla Andersson själv priset:

När jag fick samtalet om att jag blivit tilldelad ”Sir George Martin Music Award” började jag skratta och gråta samtidigt och var tvungen att sätta mej ner. Att bli premierad för att ”verka i hans anda” är nog den största bekräftelsen jag fått i min karriär och jag känner mig oerhört ärad och stolt. För många är nog George Martin så förknippad med The Beatles att man glömmer hur bred han varit genremässigt i sin musikaliska gärning. Han producerade mycket av den engelska popmusik som jag lyssnat på och inspirerats av, t.ex. Cilla Black. Han är en enorm förebild för mig.”

Sir George Martin gratulerar:

Dear Pernilla,
I would like to offer my sincere congratulations to you in winning the Sir George Martin Music Award. I cannot think of anyone more deserving than you. I like your versatility, being something of an all-rounder myself. You are now pretty much the age that I was when I made the early recordings with The Beatles, a time when I lost myself in the music that we were making. I know you will go on to do great things, and I look forward to hearing of your success in all the many ways that you perform. Again, my congratulations and warmest regards,
George Martin

Anders Burman, legendarisk musikproducent och grundare av Metronome:

”Pernilla är en fantastiskt begåvad musikmänniska som med sin vackra röst och fina gitarr- och pianospel intagit en topp-position i musiksverige. Hon är dessutom en utmärkt musikproducent med en förmåga att alltid ta fram det bästa av sina artister.

Sir George Martin utsågs 2010 till Hedersdoktor vid Musikhögskolan i Malmö tillhörande den konstnärliga fakulteten vid Lunds universitet. I samband med hans besök här i maj 2010 instiftades ett stort skånskt musikpris till Sir George Martins ära.

Sir George Martin Music Award kan utdelas till den som anses ha verkat i hans anda som producent, kompositör, arrangör, dirigent eller musiker. Första pristagare 2011 var en musikproducent, Christoffer Lundquist, och pristagare 2012 en musiker, Nils Landgren. Pristagaren ska vara en (eller flera) fysiska personer med stark skånsk anknytning.

Claes Olson