14 februari 2013

DIGITALNYTT Notiser

EMI Nordens nya mobilappar, WiMP:s förbättrade ljudkvalitet och diskussionsämnet What is it with Sweden and digital music  är bara några av de notiser som MI / Digitalnytts redaktör Daniel Johansson presenterar idag.

EMI Norden har tillsammans med Mobile Backstage och Spotify lanserat fem nya mobilappar som strömmar musik direkt från Spotify, bl.a. en Magnus Uggla-app. Förutom att lyssna på musik från Spotify kan användare se turnéplaner och köpa biljetter, se innehåll från Facebook och Twitter, skicka meddelanden till artisterna, både text och ljud/video.

WiMP meddelade i veckan att man kommer att gå över till högre bitrate på tjänsten. Ljudkvaliteten kommer därmed att förbättras både för Standard Quality (från AAC+ 64 till AAC+ 96) och för High Quality (från AAC 256 till AAC 320). Fredrik Nyström, VD för WiMP i Sverige, kommentarer förändringen: ”I samarbete med en av Norges mest framstående studios har ett stort antal tester gjorts för att hitta det bästa formatet. Vi har sökt ett format som passar alla typer av enheter, med minimal kvalitetsförlust oavsett om man lyssnar i en exklusiv stereoanläggning eller i sin mobil med ett par enkla hörlurar.” WiMP kommer att demonstrera den förbättrade ljudkvaliteten på by:Larm den här veckan, där man också kommer presentera ett kommande projekt med icke-destruktiv komprimering på ljudfilerna i formatet FLAC, som i så fall skulle vara en del av ett kommande dyrare Premium Plus-abonnemang.

Samtidigt meddelas att WiMP:s omsättning ökade med 9,3 procent under det fjärde kvartalet 2012. Vid utgången av kvartalet, d.v.s. vid årsskiftet, hade man totalt 370 000 betalande abonnenter, vilket är en tillväxt med 60 000 för helåret. Omsättningen i Sverige minskade dock med mer än hälften under kvartalet, från 5,7 miljoner kronor till 2,3 miljoner. Det kan jämföras med den norska marknaden där WiMP omsatte över 45 miljoner kronor under samma kvartal. Moderbolaget Aspiro rapporterar samtidigt en förlust på närmare 25 miljoner kronor för kvartalet.

Apple avslöjade nyligen att man har sålt över 25 miljarder downloads på iTunes Store sedan starten år 2003. Under den sista veckan år 2012 slog man i USA nytt rekord med 46 miljoner nedladdningar, siffror som visar att á la carte download fortfarande är av stor betydelse på den amerikanska marknaden.

Torrent-sidan Isohunt har börjat sälja konsertbiljetter. Man har inte avslöjat vem samarbetspartnern är, men biljetter till konserter med Britney Spears, AC/DC, Nickelback och många fler artister går att köpa via sidan. Biljettförsäljningen gäller än så länge enbart för den kanadensiska marknaden. Isohunt blev för en tid sedan fällda i USA för intrång i upphovsrättslagen eftersom sajten fungerar på precis samma sätt som t.ex. The Pirate Bay.

eMusic, en av de äldsta digitala musiktjänsterna (lanserades 1998) har beslutat att förändra sin betalningsmodell genom att ta bort det krav på abonnemang som man tidigare haft. Vem som helst kan nu köpa downloads genom tjänsten, och eMusic passar samtidigt på att införa utökat redaktionellt material som man hoppas ska tilltala marknaden. Adam Klein, CEO för eMusic, säger i ett uttalande: ”A number of major players have already taken interest in eMusic’s new business model, which is making the brand more flexible and easier to partner with than ever before. We are in talks with potential partners in the OEM market, and also with wireless and cable operators, as well as big box retailers.”

”What is it with Sweden and digital music?” Det är frågan som Evolver.fm ställer sig, och får svar från några kända personer i den svenska branschen, däribland Ludvig Werner och Lisa Cronstedt IFPI, Martin Thörnqvist Media Evolution och Johan Lagerlöf X5 Music Group. Artikeln finns att läsa här: http://evolver.fm/2013/02/08/what-is-it-about-sweden-and-digital-music-we-ask-some-swedes/

Onlinetjänsten Sonicbids såldes nyligen till företaget Backstage, som sedan tidigare fungerar som en förmedlingsservice för skådespelare, dansare och modeller. New York Post gör uppskattningen att köpeskillingen ligger någonstans kring 15 miljoner dollar, och Panos Panay, CEO på Sonicbids förklarar uppköpet: ”Sonicbids and Backstage share the same mission of opening doors for the creative community. Joining forces creates amazing synergies and brings the worlds of music, film and social marketing even closer together.” Det nya sammanslagna företaget kommer att ha över 600 000 registrerade klienter och 60 000 betalande abonnenter.

Konserttjänsten EvntLive har fått motsvarande ca 15 miljoner i riskkapital från ett koppel av investerare, däribland Lady Gaga och Troy Carter, manager för såväl Lady Gaga som Johnny Legend. Bland investerarna märks också Vinton Cerf, internets ”fader”, eftersom det var han som första gången myntade begreppet internet i början av 70-talet. EvntLive sänder livekonserter online, och har också ett arkiv med konserter som går att strömma on-demand.

Martin Lorentzon, som tillsammans med Daniel Ek grundade Spotify, blev under torsdagen föreslagen som ny styrelseledamot i Telia Sonera. Skälet anges vara att man vill få in mer teknikkunskaper i styrelsen. Lorentzon, som också grundade TradeDoubler en gång i tiden, har idag posten som styrelseordförande för Spotify, samt sitter i TradeDoublers styrelse.

I juni förra året blev operatörerna Telia Sonera och DNA ålagda att blockera tillgång till The Pirate Bay för sina abonnenter i Finland. Man överklagade, men i veckan kom beslutet i nästa instans, som innebär att operatörerna även fortsättningsvis ska blockera domänen. Sedan tidigare blockerar också operatören Elisa TPB i Finland, vilket innebär att närmare 80 procent av internetanvändarna i Finland nu är blockerade från sajten.

Mediespelaren VLC har avslöjat planer på att införa en modul som strömmar direkt från BitTorrent-nätverket, och söker nu utvecklare för projektet. Sedan tidigare finns andra applikationer som gör samma sak, t.ex. Torrentstream, men ingen mediespelare har tidigare implemenerat funktionen. Det innebär att användare av VLC skulle kunna strömma musik och film direkt från P2P-svärmen, istället för att som idag ladda ned filerna först.

Daniel Johansson