13 februari 2013

4 SNABBA Jonathan Skogh / Killerball – Årets nykomling

Förra fredagen tog Killerball hem priset som Årets nykomling på Manifestgalan. För att få veta lite mer om bandet ställde vi 4 SNABBA till bandets trummis, Jonathan Skogh, som studerar Musik- och eventarrangörsutbildningen på Campus Nyköping och tidigare har praktiserat på Musikindustrin.

I maj 2011 släppte Stockholmsbandet Killerball debut-EP:n St. Epone på det egna bolaget Six Hour Music. Efter att ha blivit omskrivna i diverse bloggar och spelats på P3, beslutade bandet sig för att göra en Europaturné i egen regi. Resultatet blev en akustisk gatuturné där skivförsäljningen fick finansiera bensinkostnaderna. Efter knappt två veckor hade Killerball sålt slut på samtliga medtagna skivor och våren 2012 spelade man in några nya låtar som mixades av bandets ”ljudidol” Konie Ehrencrona och även de gavs ut som EP på den egna etikett. I november tecknade man förlagsavtal med Lars Wiggman på Mars Music och förra fredagen blev alltså Killerball stolta vinnare i kategorin Årets nykomling på Manifestgalan.

Hur kändes det att vinna priset för årets nykomling?

– Det kändes helt sjukt bra! Vi blev helt jävla tagna, fick feeling, voltade upp på scenen och kramade utdelarna så länge att de måste tyckt vi var helt creepy. Sen blev vi rörda och nervösa så att vi stammade fram det konstigaste tacktalet någonsin tror jag…

Hade ni förväntat er detta?

– Vi är ju nöjda med de låtar vi har släppt hittills, men vi vet att vi bara är i startgroparna och har mycket kvar att ge på låtfronten! Det hittades några riktigt vassa dängor från de andra nominerade artisterna, så därför hade man absolut inte förväntat sig att ta hem priset. Samtidigt har vi jobbat väldigt hårt och mycket på många olika fronter med bandet det senaste året, så om Årets nykomling grundades på vilka som jobbat hårdast så tycker nog vi att vi var ganska värdiga vinnare. Glada är vi hur som helst! Glada som fan!

Var befinner ni er i karriären just nu? Har ni något spännande på gång?
– Vi håller på att skriva låtar för fulla muggar! Planen är att släppa en sprillans singel i vår, för att sedan jobba vidare mot en debutfullängdare. Det känns lovande och vi har redan några riktigt sköna låtar på gång!

Hur ser framtiden ut? Vad kan man förvänta sig av Killerball?
– Man kan förvänta sig en redig releasefest i maj om allt går enligt planerna. Och förhoppningsvis lite kul spelningar i sommar. Vi vill ju hemskt gärna ut och spela mer i Sverige. Det här med lite festivalspelningar vore ju enormt kul , så vi får hoppas att någon vettig festivalbokare läser det här och hör av sig…!

Lina Pettersson

Foto: Alexander Bello (t.h: Jonathan Skogh)