12 februari 2013

MANIFEST Fullsatt Nalen hyllade Independent-Sverige

Fredagen 8 februari hölls den årliga Manifestgalan för nionde gången på ett fullsatt Nalen, Stockholm. Varvat med livemusik presenterades vinnare inom 20 kategorier för att lyfta artister verksamma på den oberoende musikscenen.

Manifest är ett initiativ av SOM, Svenska Oberoende Musikproducenter, och arrangeras i syfte att uppmärksamma och lyfta artister kontrakterade på oberoende skivbolag. Utöver galan anordnar SOM och Sensus även Manifest On Tour, i samarbete med SAMI, Svenska Artisters & Musikers Intresseorganisation, och Musikförbundet. Samtliga arrangemang presenteras i samarbete med SAMI.

Norrköpingsbandet Drivvedsfolket blev vinnarna av Manifest On Tour 2013 och fick därmed äran att öppna galan med ett liveframträdande. Därefter presenterades de nominerade och vinnarna i hela 20 kategorier inom blandade genrer och titlar. Bland dessa kammade Killerball hem priset som årets nykomling, Niki & The Dove blev årets pop och punklegendarerna i Refused titulerades för årets live. Konferencierer för kvällen var Karin ”Kakan” Hermansson och Julia Frej, som med deras humoristiska utstrålning höll igång tillställningen från början till slut.

Vinnarna i alla kategorier fick ta emot prisstayetten A bouquet of fuck-me-nots, designad och tillverkad av Max Magnus Norman. Under kvällen gästades scenen även av liveakter såsom Miriam The Believer, Blood Music och Chords. Efter galan bjöds det också på liveframträdanden av Min stora sorg och MF/MB/.

Lina Pettersson


Manifest / vinnare 2013

Folkmusik: Ale Möller band – Argai [Playground Music]

Experimentellt: Syntjuntan – Syntjuntan [Schhh records]

Rock: Holograms – Holograms [Captured Tracks]

Dans: Jean-Louis Huhta – Samlad årsproduktion inkl. Brommage Dub och Dungeon Acid [iDEAL Recordings]

Visa: Toni Holgersson – Sentimentalsjukhuset [Amigo/Cosmos Music Group]

Punk: Beyond pink – Pride and Prejudice [Emancypunx]

Rytm: Music is the weapon – Moving Foundation and Outer Space [MITW Records]

Synt: Agent side grinder – Hardware [Headstomp/Klangarkivet]

Hip Hop: Chords – Looped State of Mind [Tasters Choice Music]

Jazz: Bobo Stenson trio – Indicum [ECM]

Pop: Niki & the Dove – Instinct [Record Company TEN]

SKAP:s och Manifests pris för årets textförfattare: Carolina Wallin Perez – Där vi en gång var [Razzia]

SKAP:s och Manifests pris för årets kompositör: Per Störby – New Tide Orquesta, How To Climb A Mountain [Hoob]

Dansband: Sannex – Tillbaka till framtiden [Atenzia Records]

Singer/Songwriter: The tallest man on earth – There’s no leaving now [Gravitation]

Årets nykomling: Killerball

Hårdrock: Witchcraft – Legend [Nuclear Blast]

Årets live: Refused – [Epitaph/Playground]

Årets indie: TEG publishing

Årets musikvideo: Lucas Nord feat. Urban Cone – Let Us Stay Young [Hybris] Regi: Mats Udd

Bilden: Niki & The Dove